Ο Μάναφορντ πίσω από σχέδιο πολιτικής εξόντωσης της Τιμοσένκο

Ο Guardian και συγκεκριμένα ο δημοσιογράφος Luke Harding έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα αποκλειστικά και άκρως απόρρητα έγγραφα στα οποία αποκαλύπτεται πως ο πρώην επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας του ΝτόναλνΤ Τραμπ, Πωλ Μάναφορντ ήταν ο ιθύνων νους πίσω από «μαύρες επιχειρήσεις» και στρατηγική σε μέσα προκειμένου να αποδομηθεί πολιτικά η Γιούλια Τιμοσένκο.

Συγκεκριμένα ο Guardian αποκαλύπτει πως ο ο Πωλ Μαναφορντ έστησε για λογαριασμό του πρώην Προέδρου της Ουκρανίας Γιανούκοβιτς ένα δίκτυο μέσω του οποίου επιχειρήθηκε αφενώς η στοχευμένη πολιτική αποδόμηση της Γιούλια Τιμοσένκο και αφετέρου δημιουργήθηκε το δίκτυο που αργότερα (σ.σ από το 2013 και έπειτα) χρησιμοποιήθηκε για να πληγεί ως Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ η Χίλαρι Κλίντον.

Στα έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα ο Guardian αναφέρεται πως η στρατηγική Μάναφορντ περιελάμβανε μεταξύ άλλων:

• Παραπλανητικές εγγραφές στη Wikipedia προκειμένου να δημιουργηθεί σύγχυση σε αναγνώστες και πολιτικούς αντιπάλους

• Δημιουργία ψεύτικου «thinktank» με έδρα την Βιέννη το οποίο θα προμοτάρει θέσεις, απόψεις και πρακτικές του Γιανούκοβιτς

• Δημιουργία «στρατού» στα social media ο οποίος θα έχει επιρροή κυρίως στο Ευρωπαϊκό και Αμερικανικό αναγνωστικό κοινό

• Ενημέρωση και «σύνδεση» δημοσιογράφων με τον ιστότοπο Breitbart με στόχο να επιτίθενται στην Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον

Σημειώνεται πως ο Πωλ Μάναφορντ φαίνεται πως έχει σχεδιάσει μετά την δημιουργία του βασικού κορμού του συστήματος να έρθει σε επαφή με το «εργοστάσιο των ρώσικων troll» προκειμένου να κάνει χρήση των δυνατοτήτων του συστήματος για την προώθηση της υποψηφιότητας Τραμπ μέσω twitter και Facebook.

Σημειώνεται πως ο ειδικός ερευνητής Ρόμπερτ Μιούλερ έχει ήδη συλλέξει στοιχεία και έχουν ήδη απαγγελθεί κατηγορίες κατά του Μάναφορντ για «ξέπλυμα χρήματος» την περίοδο εμπλοκής του με την Ουκρανική κυβέρνηση.

Ο Μιούλερ έχει απαγγείλει μάλιστα πρόσφατα κατηγορίες για δωροδοκία που ξεπερνάει τα 2 εκατ. ευρώ προς Ευρωπαίους πολιτικούς οι οποίοι κλήθηκαν να ενισχύσουν την προσπάθεια Γιανούκοβιτς το 2010.

Ο ρόλος του δημοσιογράφου – λομπίστα Άλαν Φρίντμαν

Ο Μάναφορντ έχοντας σχεδιάσει και υλοποιήσει μία συγκεκριμένη στρατηγική αποδόμησης της Τιμοσένκο και φέροντας τον Γιακούποβιτς στον Προεδρικό θώκο της Ουκρανίας το 2010 φαίνεται πως έχει ενεργό συμμετοχή και στην ιδέα να εκδοθεί η Γιούλια Τιμοσένκο στο εξωτερικό μετά την σύλληψή της από τις αρχές της Ουκρανίας. Η συγκεκριμένη σύλληψη είχε προκαλέσει πολύ έντονες αντιδράσεις τόσο από την ΕΕ όσο και από την κυβέρνηση Ομπάμα.

Στην υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε ο Άλαν Φρίντμαν δημοσιογράφος και λομπίστας με έδρα στην Ιταλία αλλά και οι Ρικ Γκέιτς (στενός συνεργάτης του Μάναφορντ) και ο Κονσταντίν Κιλίμνικ (ο κατά το FBI σύνδεσμος του Μάναφορντ με τις μυστικές υπηρεσίες του Ρωσικού στρατού).

Τον Ιούλιου του 2011, ο Φρίντμαν φέρεται να έχει στείλει στον Μάναφορντ ένα εμπιστευτικό εξασέλιδο έγγραφο με τίτλο «Ukraine -A Digital Roadmap» το οποίο επί της ουσίας είναι ο «κορμός» για την αποδόμηση της Τιμοσένκο. Το σχέδιο Φρίντμαν το οποίο υλοποιείται μέσα από στοχευμένη αρθρογραφία σε μεγάλα ευρωπαϊκά και αμερικανικά έγκριτα μέσα όπως η Wall Street Journal αλλά και σειρά από ανώνυμες «σκιώδεις» ενέργειες οι οποίες περιλαμβάνουν videos σε social media αλλά και αιχμηρά σχόλια σε αντιπολιτευόμενα μέσα.

Το συγκεκριμένο σχέδιο παίρνει το πράσινο φως από τον Μάναφορντ και η υλοποίησή του ξεκινά άμεσα κοστίζοντας περίπου 150.000 δολάρια το τρίμηνο χρήματα τα οποία έμπαιναν σε λογαριασμό της εταιρείας του Φρίντμαν (σε offshore στις Σεϋχέλλες). Έγγραφα τα οποία έχει στη διάθεσή του ο Guardian δείχνουν πολύ συχνή επικοινωνία ανάμεσα σε Φρίντμαν και Μάναφορντ αλλά και ανάμεσα σε Φρίντμαν και Γκέιτς. Ο Γκέιτς εξαργυρώνει την «καλή συνεργασία» στο συγκεκριμένο project με μία σημαντική θέση στην εκστρατεία Τραμπ για το οβάλ γραφείο του Λευκού Οίκου πάντα υπό τον Μάναφορντ.

Οι επιδόσεις του Φρίντμαν είναι κάτι περισσότερο από ικανοποιητικές και για αυτό το λόγο παραμένει στενός συνεργάτης του Μάναφορντ και μετά την τελική νίκη του Γιανούκοβιτς το 2010.
Σημειώνεται πως το FBI έχει αυτή τη στιγμή στα χέρια του λογαριασμούς σε offshore εταιρείες οι οποίες συνδέονται άμεσα με τον Μάναφορντ και στις οποίες έχουν μέχρι το 2017 καταβληθεί περισσότερα από 75 εκατ. δολάρια και συνεχίζει τις έρευνες.

Αξίζει να σημειωθεί πως το καλοστημένο παιχνίδι το οποίο δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από σενάριο ταινίας δράσης και κατασκοπίας, άρχισε να καταρρέει το 2013 όταν οι μαζικές αντιδράσεις για τις πολιτικές Γιανούκοβιτς στην Ουκρανία τον ώθησαν στην επιλογή της «εξορίας» στην Ρωσία.

Δείτε το απόρρητο σχέδιο αποδόμηση Τιμοσένκο εδώ 

Γρήγορος οδηγός

Πωλ Μάναφορν

Λομπίστας και πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Αμερικανού Προέδρου Τραμπ. Ξεκίνησε να εργάζεται με την Ουκρανία το 2005. Κατηγορείται για ξέπλυμα χρήματος από παράνομες δραστηριότητες. Το FBI «ξεσκονίζει» κάθε κίνησή του από το 2000 και μετά.

Ρικ Γκέιτς

Το δεξί χέρι του Μάναφορντ. Έχει εμπλοκή σε όλα τα project του Μάναφορντ και υπήρξε επιτελικό μέλος της εκστρατείας Τραμπ το 2016. Τον περασμένο Φεβρουάριο αποδέχθηκε πως είπε ψέματα στο FBI και δέχθηκε να συνεργαστεί. Κατηγορείται για ξέπλυμα χρήματος από την Ουκρανία.

Άλαν Φρίντμαν

Δημοσιογράφος, συγγραφέας και λομπίστας με έδρα την Ιταλία. Πολύ στενός συνεργάτης του Μάναφορντ και εμπνευστής του σχεδίου αποδόμησης της Τιμοσένκο. Βρίσκεται υπό έρευνα από το FBI αλλά αρνείται οποιαδήποτε κατηγορία.

Πηγή: skai.gr - Γιάννης Χαραμίδης - Πηγή: Guardian
TAGS: Τραμπ