Το Λονδίνο υπερασπίζεται τις κατηγορίες σε βάρος της Ρωσίας για το Νόβιτσοκ

Δυσαρέσκεια φέρεται να έχει προκαλέσει στη βρετανική κυβέρνηση η δημόσια παραδοχή του επικεφαλής του επιστημονικού εργαστηρίου του υπουργείου Άμυνας στο Πόρτον Ντάουν ότι δεν έχει καταστεί δυνατή η διακρίβωση της πηγής της νευροτοξικής ουσίας Νόβιτσοκ, στην οποία εκτέθηκαν οι Σεργκέι και Γιούλια Σκριπάλ.

Η παραδοχή από τον Γκάρι Άιτκενχεντ έγινε σε συνέντευξη στο Sky News, για την οποία πάντως υπήρχε έγκριση από την κυβέρνηση.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει πει πως κατά το συμπέρασμα της κυβέρνησης είναι «εξαιρετικά πιθανό» πίσω από τη δηλητηρίαση των Σκριπάλ να βρίσκεται η Ρωσία.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο χρηματοδοτούμενο από τη Μόσχα αγγλόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο RT τονίζεται πως σε συνέντευξή του στη Γερμανία προ δύο εβδομάδων ο Μπόρις Τζόνσον είχε αφήσει να εννοηθεί πως είχε λάβει προσωπικά διαβεβαιώσεις από τους επιστήμονες στο Πόρτον Ντάουν ότι η ουσία είχε ως προέλευση της Ρωσία.

Με χθεσινοβραδινή δήλωση εκπροσώπου του το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών υπερασπίστηκε τις καταγγελίες σε βάρος της Ρωσίας λέγοντας ότι το συμπέρασμα της βρετανικής πλευράς προκύπτει από μία ευρύτερη εικόνα που δημιουργούν οι πληροφορίες ασφαλείας που έχει στη διάθεσή του το Λονδίνο.

«Όπως έχει πει η πρωθυπουργός σε μια σειρά δηλώσεων προς τη Βουλή των Κοινοτήτων από τις 12 Μαρτίου και μετά, αυτή η εικόνα περιλαμβάνει τη γνώση μας ότι εντός της τελευταίας δεκαετίας η Ρωσία έχει ερευνήσει τρόπους απόκτησης νευροτοξικών αερίων – μάλλον για δολοφονία – και στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος έχει παραγάγει και αποθηκεύσει μικρές ποσότητες ουσιών της οικογένειας Νόβιτσοκ.

»Επίσης, το ιστορικό της Ρωσίας στη διάπραξη κρατικά υποστηριζόμενων δολοφονιών και την εκτίμησή μας ότι η Ρωσία θεωρεί πρώην αξιωματικούς μυστικούς υπηρεσιών ως στόχους.

»Είναι εκτίμησή μας ότι η Ρωσία είναι υπεύθυνη για αυτή την αυθάδη και απερίσκεπτη ενέργεια και όπως συμφωνεί και η διεθνής κοινότητα, δεν υπάρχει άλλη εύλογη εξήγηση», ήταν η δήλωση του εκπροσώπου του Foreign Office.

Παράλληλα, με ανάρτηση στο Twitter οι υπεύθυνοι του εργαστηρίου στο Πόρτον Ντάουν τόνισαν ότι εξ αρχής δική τους δουλειά ήταν οι χημικές αναλύσεις για τον προσδιορισμό της ουσίας που χρησιμοποιήθηκε κατά των Σκριπάλ και όχι ο καθορισμός της προέλευσης αυτής.

Πάντως, η εφημερίδα Times σχολιάζει ότι η Τερέζα Μέι βρίσκεται πλέον σε δύσκολη θέση έναντι των διεθνών συμμάχων που τη στήριξαν με απελάσεις ρώσων διπλωματών και φραστικές καταδίκες.

Η εφημερίδα επικαλείται δήλωση του εκ ων Αντιπροέδρων της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης της Άνγκελα Μέρκελ, Άρμιν Λάσετ, ο οποίος σχολίασε ότι «όταν κάποιος υποχρεώνει όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ σε επίδειξη αλληλεγγύης, θα πρέπει να έχει σίγουρες αποδείξεις».
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο