Spiegel:Ορισμένα κράτη της ΕΕ θέλουν «έξοδο» από τη συμφωνία με την Τουρκία

Την απεμπλοκή τους από τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το μεταναστευτικό, συμφωνία κεφαλαιώδους σημασίας για τη χώρα μας, επιθυμούν ορισμένα κράτη της Ένωσης σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel, ενώ άλλα, μεταξύ αυτών και το Βερολίνο, εγείρουν σημαντικές ενστάσεις για μέρη της συμφωνίας.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, που έχει αναρτήσει το θέμα πρώτο στην ιστοσελίδα του, στη συμφωνία Βρυξελλών – Άγκυρας που είχε συναφθεί πριν δύο χρόνια, προβλέπεται ότι η Τουρκία θα έκλεινε τα σύνορά της, με αντάλλαγμα την εκταμίευση ενός ποσού συνολικού ύψους 6 δισεκ. ευρώ.

Το ήμισυ του ποσού έχει ήδη εκταμιευθεί, ενώ ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει ήδη διαβεβαιώσει τον τούρκο πρόεδρο στην πρόσφατη διάσκεψη της Βάρνας ότι και τα υπόλοιπα χρήματα σύντομα θα διατεθούν.

«Η Τουρκία θα πρέπει να κρατήσει τους πρόσφυγες μακριά από την Ευρώπη – σε αυτό συμφωνούν τα ευρωπαϊκά κράτη. Πιο έντονη από ποτέ, ωστόσο, είναι η διαφωνία τους για το ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό» τονίζει το Spiegel.

Όπως επισημαίνει το περιοδικό για την εκταμίευση της επόμενης δόσης πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν πλέον αμφιβολίες για το αν πρέπει να καταβάλουν το δικό τους τίμημα.

Εσωτερικά έγγραφα της ΕΕ που επικαλείται το Spiegel αποκαλύπτουν ότι πολλές χώρες της Ένωσης έχουν διαμαρτυρηθεί επανειλημμένα για τη σχεδιαζόμενη χρηματοδότηση της Τουρκίας.
«Σε κοινή τους επιστολή προς την Κομισιόν, Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Δανία και Φινλανδία απαίτησαν τα υπόλοιπα 3 δισεκατομμύρια να πληρωθούν εξ ολοκλήρου από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, κάτι που ο Γιούνκερ απέρριψε» τονίζει το περιοδικό.

Σύμφωνα με το περιοδικό, υπάρχουν επίσης διαμαρτυρίες για την έλλειψη διαφάνειας στην διάθεση των κονδυλίων. Σε μια εσωτερική συνεδρίαση στις 8 Νοεμβρίου 2017, η ομοσπονδιακή (γερμανική) κυβέρνηση ήθελε να μάθει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ποια κονδύλια θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση ειδικά για την Τουρκία και ποια για άλλα προγράμματα. Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν μπόρεσε να απαντήσει. Ορισμένα κράτη - μέλη έχουν ζητήσει να υπάρξει σχετική έκθεση από τις Βρυξέλλες πριν από την αποδέσμευση περαιτέρω κονδυλίων.

Σύμφωνα πάντα με το Spiegel, κάποια κράτη – μέλη, ήδη συζητούν πώς να αποχωρήσουν από τη συμφωνία με την Άγκυρα, η οποία ωστόσο, όπως προκύπτει από εσωτερικά έγγραφα, ήδη κάνει τους σχεδιασμούς της βάσει της τρίτης δόσης.

Για άλλη μια φορά, αναφέρεται στο κείμενο, η διαφωνία για τα χρήματα αποκαλύπτει ότι η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας δεν είναι τόσο ένα καλά επεξεργασμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης, αλλά αποσκοπούσε στο να καθησυχάσει τους ευρωπαίους εκλογείς. «Η συμφωνία αποτέλεσε αντικείμενο ολονύχτιας διαπραγμάτευσης το 2016» παρατηρεί μέλος της αρμόδιας επιτροπής. «Αυτός δεν είναι ο τρόπος δουλειάς στην ΕΕ» επισημαίνει.
Πηγή: skai.gr