Κλείσιμο

Μεγαλύτερη προστασία από τις ΗΠΑ έναντι της Ρωσίας ζητούν οι Βαλτικές χώρες

Την αποστολή περισσότερων στρατευμάτων και την ενίσχυση της αεροπορικής άμυνας στην ανατολική Ευρώπη έναντι της Ρωσίας πρόκειται να ζητήσουν από τις ΗΠΑ οι ηγέτες των κρατών της Βαλτικής, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Η πρόεδρος της Λιθουανίας, Dalia Grybauskaite, η πρόεδρος της Εσθονίας Kersti Kaljulaid και ο πρόεδρος της Λετονίας, Raimonds Vejonis, αναμένεται να επισκεφθούν τον Λευκό Οίκο, καθώς η Ουάσινγκτον υιοθετεί πιο σκληρή στάση απέναντι στη Μόσχα.

Ανώτερος αξιωματούχος της Λιθουανίας που επιθυμούσε να παραμείνει ανώνυμος δήλωσε ότι οι τρεις ηγέτες της Βαλτικής ζητούν από τις ΗΠΑ να αποστείλουν με μεγαλύτερη συχνότητα αντιβαλλιστικούς πυραύλους Patriot.

«Ελπίζω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι άλλοι σύμμαχοι θα καταλάβουν ότι ο εναέριος χώρος των χωρών της Βαλτικής πρέπει να προστατεύεται και να υπερασπίζεται με πιο αποτελεσματικό τρόπο», δήλωσε η κ. Grybauskaite στο LRT.

Ωστόσο, ο πρόεδρος Τραμπ αποφάσισε να παράσχει αντιβαλιστικούς πυραύλους στην Ουκρανία, για να υπερασπιστεί τους αποσχιστές που υποστηρίχθηκαν από τη Ρωσία και να ενισχύσει τη χρηματοδότηση των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη.

«Οι ανησυχίες για τη δέσμευσή του έναντι του ΝΑΤΟ ήταν ευρέως διαδεδομένες, αλλά έχουν χαλαρώσει τους τελευταίους μήνες», ανέφερε ο αναλυτής του Πανεπιστημίου του Βίλνιους, Kestutis Girnius.

Η Σύνοδος κορυφής Βαλτικής-Αμερικής θα περιλαμβάνει επιχειρηματικό φόρουμ, στο οποίο η Λιθουανία σχεδιάζει να υπογράψει συμφωνίες για την ενίσχυση των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ, για να μειώσει την εξάρτηση από τη ρωσική Gazprom.

Πηγή: Euractiv.gr
Πηγή: skai.gr