Καταγγελίες για στενές σχέσεις της Άγκυρας με Ουιγούρους τζιχαντιστές

Τις στενές σχέσεις της τουρκικής κυβέρνησης με τους Ουιγούρους τζιχαντιστές της Κίνας επισημαίνει άρθρο του αντιπολιτευόμενου ιστότοπου Turkish Minute.

Oι Ουιγούροι τζιχαντιστές, που προέρχονται από τη δυτική επαρχία Σιντζιάνγκ θεωρούνται από τους πιο «σκληρούς» στο πεδίο της μάχης μαζί με τους Τσετσένους αυτονομιστές.

Ο αρθρογράφος της εφημερίδας κατηγορεί τον Ταγίπ Ερντογάν και το Κόμμα του Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) για την ριζοσπαστικοποίηση των Ουιγούρων, αλλά και άλλων μουσουλμανικών κοινοτήτων σε χώρες της Κεντρικής Ασίας, η οποία έχει ως συνέπεια την «αξιοποίησή» τους στη Συρία.

Σύμφωνα πάντα με την ιστοσελίδα, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Τουρκίας (ΜΙΤ) έχει διαμορφώσει δίκτυα για τη μεταφορά και αξιοποίηση των Ουιγούρων.

Το Πεκίνο θεωρεί τους Ουιγούρους τζιχαντιστές που πολεμάνε στη Συρία ως μείζονα απειλή για την εθνική της ασφάλεια, έχει δεχθεί κατά καιρούς τρομοκρατικές επιθέσεις στο έδαφός της από αυτούς, και το θέμα αποτελεί «μεγάλο αγκάθι» στις σχέσεις Τουρκίας - Κίνας.
Πηγή: skai.gr