Κατηγορίες για εξέγερση απήγγειλε η Ισπανία εναντίον 13 καταλανών ηγέτών

Τη βαρύτατη κατηγορία της εξέγερσης απήγγειλε το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας εναντίον δεκατριών καταλανών αποσχιστών, για τον ρόλο που διαδραμάτισαν στην επεισοδιακή προσπάθεια ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας από την ιβηρική χώρα το περασμένο φθινόπωρο.

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους βρίσκονται ο πρώην πρόεδρος της τοπικής αυτοδιοίκησης, Κάρλες Πουτζδεμόν, ο αντιπρόεδρος Οριόλ Γιουνκέρας, η πρώην πρόεδρος της καταλανικής Βουλής, Κάρμα Φορκαντέλ, και ο Τζόρντι Τουρούλ, που είναι επίσημα ο υποψήφιος διάδοχος του κ. Πουτζδεμόν.

Εάν κριθούν ένοχοι κινδυνεύουν με έως 30ετή κάθειρξη. Σε αυτό δεν συνυπολογίζονται οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν κατά περίπτωση για διασπάθιση δημόσιου χρήματος, σχετικά με τους πόρους που διοχέτευσαν προς τη διοργάνωση δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία τον περσινό Οκτώβριο.

Ο κ. Πουτζδεμόν και τουλάχιστον τέσσερις συνεργάτες του έχουν αυτοεξοριστεί από την Καταλονία και, σύμφωνα με ισπανικά μέσα ενημέρωσης, το Ανώτατο Δικαστήριο εξέδωσε σε βάρος τους νέα διεθνή εντάλματα σύλληψης. Καταζητείται επίσης η Μάρτα Ροβίρα, η οποία δεν ανταποκρίθηκε σε νέα κλήτευση του Δικαστηρίου και ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει την Ισπανία.

Συνολικά παραπέμφθηκαν σε δίκη 25 καταλανοί πολιτικοί και ακτιβιστές. Οι δώδεκα που δεν κατηγορούνται για εξέγερση αντιμετωπίζουν ελαφρύτερες κατηγορίες περί στάσης ή διασπάθισης δημόσιου χρήματος.

Η κίνηση του Ανώτατου Δικαστηρίου ενδέχεται να προκαλέσει νέο κύμα έντασης στη Βαρκελώνη, με δεδομένο ότι την Κυριακή κ. Τουρούλ θα διεκδικούσε ψήφο εμπιστοσύνης στο περιφερειακό κοινοβούλιο την Κυριακή ώστε να εκλεγεί στη θέση του προέδρου της τοπικής διοίκησης.

Ο κ. Τουρούλ, ο οποίος είχε υπηρετήσει ως εκπρόσωπος της διοίκησης Πουτζδεμόν, και τέσσερις ακόμα πρώην υπουργοί κρίθηκαν προφυλακιστέοι έως τη δίκη τους. Στην πράξη αυτό σημαίνει πως ο κ. Τουρούλ δεν θα μπορέσει να παραστεί στην ψήφο εμπιστοσύνης, χάνοντας έτσι το δικαίωμα να λάβει το χρίσμα.

Τυχόν εκλογή του κ. Τουρούλ θα δρομολογούσε, θεωρητικά τουλάχιστον, την ανάκτηση του αυτοδιοίκητου της Καταλονίας, η οποία ανεστάλη από τη Μαδρίτη τον περασμένο Οκτώβριο, λίγες ώρες αφότου το καταλανικό κοινοβούλιο ψήφισε διακήρυξη ανεξαρτησίας από την Ισπανία.

Λίγη ώρα αφότου ανακοινώθηκε η προφυλάκιση των πέντε πλήθη συγκεντρώθηκαν κοντά στο κέντρο της Βαρκελώνης για να διαμαρτυρηθούν, ανεμίζοντας σημαίες της Καταλονίας.
Πηγή: skai.gr