Guardian: Δέκα χώρες της ΕΕ ετοιμάζονται να απελάσουν ρώσους διπλωμάτες

Τουλάχιστον δέκα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχεδιάζουν να απελάσουν ρώσους διπλωμάτες και αξιωματούχους την επόμενη εβδομάδα, ως απάντηση στη δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκρίπαλ, σύμφωνα με πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδας Guardian.

Ανάμεσα στις χώρες που θα προχωρήσουν σε απελάσεις φέρεται να είναι οι δύο ισχυρότερες δυνάμεις στην ΕΕ, η Γερμανία και η Γαλλία, και πολλά πρώην μέλη του ανατολικού μπλοκ, η Πολωνία, η Λιθουανία, η Λετονία, η Εσθονία, η Τσεχία και η Βουλγαρία.

Στη λίστα φέρεται να περιλαμβάνοντα επίσης η Ολλανδία, η Δανία και η Ιρλανδία. Η «Guardian» υποστηρίζει μάλιστα πως περισσότερες χώρες θα κάνουν απελάσεις τις επόμενες εβδομάδες.

Η ΕΕ έχει ήδη αποσύρει τον πρεσβευτή της στη Ρωσία.

Στη Σύνοδο Κορυφής του τελευταίου διημέρου οι εταίροι έδωσαν πλήρη στήριξη στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενστερνιζόμενοι τη θέση ότι υπαίτια για την απόπειρα δολοφονίας του πρώην διπλού πράκτορα ήταν κατά πάσα πιθανότητα η Μόσχα.

Στις παρεμβάσεις του στη Σύνοδο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδωσε στήριξη στο Λονδίνο, όμως επισήμανε ότι πρέπει να διατηρηθούν ανοιχτές οι οδοί επικοινωνίας και συνεργασίας με τη Μόσχα.

Η Βρετανία έχει απελάσει 23 ρώσους διπλωμάτες για την υπόθεση Σκρίπαλ, με τη Ρωσία να απαντά με ισάριθμες απελάσεις και κλείσιμο του βρετανικού προξενείου στην Αγία Πετρούπολη.
Πηγή: skai.gr
TAGS: Ρωσία