Κλείσιμο

ΗΠΑ: Aπρόβλεπτη η Τουρκία - Προσπάθεια-προσπάθεια-προσπάθεια για Κυπριακό

Με την άποψη του πρόεδρου της Κύπρου ότι η Τουρκία είναι απρόβλεπτη συμφώνησε ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Γουές Μίτσελ κατά τη συνάντησή τους στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του sigmalive.com, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας ανέφερε ότι δεν είναι εύκολο να προβλέψει κανείς πως θα κινηθεί η Τουρκία στα ενεργειακά.

Πάντως η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι στην γεώτρηση της EXXON δεν θα κάνει απολύτως τίποτα.
Παράλληλα, ο κ. Μίτσελ επισήμανε ότι το Κυπριακό θα πρέπει να λυθεί, οριοθετώντας το «παράθυρο επίλυσης» έως τον Οκτώβριο.

Από πλευράς του, ο Νίκος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στον Μουσταφά Ακιντζί: «Εδώ και δύο εβδομάδες του λέω να συναντηθούμε. Και αυτός δεν απαντά. Τι άλλο να κάνω; Αρνήθηκε μέχρι και την ad-hoc αποστολή προσώπου από τον ΓΓ του ΟΗΕ» σημείωσε ο κύπριος για τον τουρκοκύπριο ηγέτη.

«Σε καταλαβαίνω, τα ίδια έχουμε και εμείς με την Άγκυρα, αλλά συνεχίζεται η προσπάθεια να συνομιλήσουμε μαζί τους» απάντησε ο αμερικανός υφυπουργός.

«Θέλει προσπάθεια - προσπάθεια – προσπάθεια... Η λύση του Κυπριακού θα φέρει και μηδενισμό προβλημάτων» ήταν η χαρακτηριστική προτροπή του αμερικανού υφυπουργού.

Για μαξιμαλιστική νοοτροπία κατηγορεί στο μεταξύ τους ελληνοκύπριους ο ηγέτης των τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί, τονίζοντας πως εάν δεν αλλάξει η νοοτροπία της Λευκωσίας δεν θα βρεθεί η διέξοδο για την επίλυση του Κυπριακού.

«Οι ΗΠΑ θέλουν την Τουρκία προσδεδεμένη στη Δύση και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς» επισήμανε ο Τζέφρι Πάιατ από τα Ιωάννινα, επισημαίνοντας ότι «Ελλάδα και ΗΠΑ έχουν το ίδιο συμφέρον έναντι της Τουρκίας».
Πηγή: sigmalive.com - skai.gr