Επικοινωνία Τουσκ - Αναστασιάδη ενόψει της κρίσιμης Συνόδου για την Τουρκία

Τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, είχε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της επόμενης εβδομάδας όπου θα συζητηθεί εκ νέου η συμπεριφορά της Τουρκίας.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Τουσκ ανέφερε πως είχε «καλή» επικοινωνία με τον κ. Αναστασιάδη, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Στη Σύνοδο της επόμενης Πέμπτης και Παρασκευής οι ηγέτες των 28 κρατών-μελών αναμένεται να εξετάσουν εάν πρέπει να γίνει κανονικά ή να μετατεθεί η σύνοδος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, η οποία είναι προγραμματισμένο να λάβει χώρα στις 26 Μαρτίου στη Βάρνα της Βουλγαρίας.

Στην ατζέντα της Συνόδου η ΕΕ αναφέρει γενικά πως οι ηγέτες των κρατών-μελών θα συζητήσουν τις «πρόσφατες εξελίξεις στις σχέσεις με την Τουρκία».

Στη Σύνοδο Κορυφής του Φεβρουαρίου, η οποία έγινε υπό τη σκιά των τουρκικών προκλήσεων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και στα Ίμια, οι εταίροι έστειλαν σαφές μήνυμα αλληλεγγύης στην Αθήνα και τη Λευκωσία, με τον κ. Τουσκ να καλεί την Άγκυρα να σταματήσει άμεσα τις «παράνομες» ενέργειές της.

Η ελληνική πλευρά έχει εκφράσει την ικανοποίησή της με την τοποθέτηση Τουσκ, με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά να δηλώνει ότι πρόκειται για το καλύτερο μήνυμα συμπαράστασης που έχε εκπέμψει η ΕΕ προς την Τουρκία.

Ο κ. Κοτζιάς έχει ζητήσει από τους Ευρωπαίους να εντάξουν στη λίστα των προαπαιτούμενων για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει καλέσει τους εταίρους να καταστήσουν σαφές πως η ευρωπαϊκή της προοπτική συνδέεται άρρηκτα με τις σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα και την Κύπρο.
Πηγή: skai.gr