Κλείσιμο

Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία για παρεμβάσεις στις εκλογές & σειρά e-επιθέσεων

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε για πρώτη φορά κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας σχετικά με τις παρεμβάσεις στις προεδρικές εκλογές του 2016, ενώ παράλληλα επέρριψε ευθέως στη ρωσική κυβέρνηση την ευθύνη για σειρά κυβερνο-επιθέσεων εναντίον κομβικών αμερικανικών υποδομών.

Το υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε ότι επιβάλλει κυρώσεις σε 19 ρώσους πολίτες και σε πέντε νομικά πρόσωπα.

Ανάμεσα στους στόχους βρίσκονται ο φορέας Internet Research Agency, που πιστεύεται ότι συντόνιζε την ηλεκτρονική εκστρατεία προπαγάνδας και διασποράς ψευδών ειδήσεων πριν τις κάλπες του 2016, και δεκατρείς Ρώσοι σε βάρος των οποίων ο ειδικός σύμβουλος Ρόμπερτ Μούλερ έχει απαγγείλει κατηγορίες για παρεμβάσεις στις αμερικανικές κάλπες.

Οι κυρώσεις πλήττουν επίσης την FSB, που είναι η κυριότερη ομοσπονδιακή υπηρεσία πληροφοριών και ασφάλειας της Ρωσίας, και την GRU, που είναι η υπηρεσία κατασκοπίας και αντικατασκοπίας του ρωσικού στρατού.

Επιπλέον, η Ουάσιγκτον επιρρίπτει ευθέως στο ρωσικό κράτος την ευθύνη για σειρά κυβερνο-επιθέσεων εναντίον πυρηνικών, ενεργειακών, αεροπορικών και βιομηχανικών εγκαταστάσεων, αλλά και για παρεμβάσεις σε μονάδες ύδρευσης. Τα χτυπήματα άρχισαν το αργότερο τον Μάρτιο του 2016.

Σύμφωνα με διαρροές που έγιναν σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, οι ΗΠΑ πιστεύουν πως κυβερνο-πράκτορες της Ρωσίας επιχείρησαν να διεισδύσουν στο αμερικανικό δίκτυο ενέργειας, εγείροντας ανησυχίες ότι η Μόσχα μπορεί να προσπαθήσει να απενεργοποιήσει κρίσιμες αμερικανικές υποδομές.

Ανάμεσα στις επιθέσεις που αποδίδουν οι ΗΠΑ στη Μόσχα, και συγκεκριμένα στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, βρίσκονται τα χακαρίσματα που έγιναν με το κακόβουλο λογισμικό NotPetya στα μέσα του 2017.

Το αμεριανικό ΥΠΟΙΚ υποστηρίζει ότι η επίθεση με το NotPetya ήταν «η πιο καταστροφική και κοστοβόρα» κυβερνο-επίθεση στην ιστορία. Προκάλεσε ζημίες δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ιδιωτικές εταιρείες και δημόσιες επιχειρήσεις στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, επιφέροντας σοβαρά προβλήματα στις θαλάσσιες μεταφορές και στην παραγωγή φαρμάκων.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης
TAGS: Ρωσία