Μόσχα: Πρωτοφανής πρόκληση η στάση της Μέι – Υπαινιγμοί για απελάσεις

«Η δήλωση της βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι σχετικά με τη δηλητηρίαση του τέως συνταγματάρχη της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών (GRU) Σεργκέι Σκρίπαλ αποτελεί πρωτοφανή πρόκληση» σχολίασε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Μέι δήλωσε ότι είναι «εξαιρετικά πιθανό» η Μόσχα να ευθύνεται για τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην πράκτορα και της κόρης του Γιούλια.

«Πιστεύουμε ότι η δήλωση της βρετανίδας πρωθυπουργού που έγινε στο κοινοβούλιο στις 14 Μαρτίου, σχετικά με μέτρα για την τιμωρία της Ρωσίας για την υποτιθέμενη συμμετοχή της στη δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, είναι μια πρωτοφανής πρόκληση που υπονομεύει τα θεμέλια του διαλόγου μεταξύ των χωρών μας» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

«Η απάντηση της Ρωσίας στις κατηγορίες της Βρετανίας πρέπει να είναι άμεση, σκληρή και αναλογική» δήλωσε από πλευράς της στα ρωσικά ΜΜΕ η πρόεδρος της Ρωσικής Άνω Βουλής Βαλεντίνα Ματβιένκο, η πιο ισχυρή γυναίκα της Ρωσίας, αφήνοντας υπαινιγμούς για απελάσεις βρετανών διπλωματών.

«Η Βρετανία κατηγόρησε τη Ρωσία χωρίς και να στοιχειοθετεί τις κατηγορίες, κάτι που είναι πρωτόγνωρο, πιστεύω ανήκουστο στη διπλωματική πρακτική, και εμείς, η Ρωσία, πρέπει να αντιδράσουμε άμεσα, σκληρά και αναλογικά» ανέφερε χαρακτηριστικά η Ματβιένκο.

Στο μεταξύ, συγκαλείται εκτάκτως, απόψε Τετάρτη, κατόπιν βρετανικού αιτήματος το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να ενημερωθεί για την υπόθεση δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα και της κόρης του επί βρετανικού εδάφους.

Νωρίτερα, η πρεσβεία της Ρωσίας στο Λονδίνο απέρριψε τις βρετανικές κυρώσεις, που περιλαμβάνουν απελάσεις 23 Ρώσων διπλωματών, ως «εχθρική πράξη» που συνιστά «απαράδεκτη, αδικαιολόγητη και κοντόφθαλμη πρόκληση», η οποία θα απαντηθεί.
Πηγή: skai.gr