Υπό νέα έρευνα 14 θάνατοι στη Βρετανία για πιθανή ρωσική ευθύνη

Εντολή στη Σκότλαντ Γιαρντ και στην υπηρεσία ασφαλείας MI5 να ερευνήσουν ξανά τις συνθήκες θανάτου 14 ανθρώπων επί βρετανικού εδάφους για ενδεχόμενη ανάμιξη της Ρωσίας έδωσε η Υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ραντ στον απόηχο της υπόθεσης Σκρίπαλ.

Οι θάνατοι συνέβησαν σε μία περίοδο δεκαετιών και αφορούν ανθρώπους που θεωρούνταν κατά καιρούς εχθροί του Κρεμλίνου.

Μεταξύ αυτών είναι κυρίως ο θάνατος του επιχειρηματία και σφοδρού επικριτή του Βλάντιμιρ Πούτιν Μπόρις Μπερεζοφσκι, που βρέθηκε νεκρός το 2013 στο σπίτι του στο Μπάρκσιρ και ο θάνατος του Αλέξαντερ Περεπίλτσνι, ο οποίος πέθανε το 2012 ενώ έκανε τζόγκινγκ στο Σάρεϊ. Το 2009 είχε φύγει από τη Ρωσία για να αποκαλύψει λίγο αργότερα απάτη σε βάρος του ρωσικού Υπουργείου Οικονομικών από αξιωματούχους του κράτους. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις δεν έχει υπάρξει οριστικό πόρισμα για τις συνθήκες θανάτου.

Η απόφαση της κ. Ραντ λήφθηκε κατόπιν αιτήματος της επικεφαλής της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων Υβέτ Κούπερ, η οποία χαιρέτισε την κίνηση.

Ανακοινώνοντας την έρευνα η Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι δε θέλει να αποσπάσει την προσοχή από την έρευνα στην υπόθεση Σκρίπαλ, αλλά πρόσθεσε:

«Τις προσεχείς εβδομάδες θέλω να ικανοποιηθώ ότι οι κατηγορίες (περί ρωσικής ανάμιξης) δεν είναι τίποτα περισσότερο από κατηγορίες».
Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο