Είκοσι-ένας άνθρωποι έχουν νοσηλευτεί λόγω του νευροπαραλυτικού παράγοντα

Περίπου 21 άνθρωποι έχουν νοσηλευτεί εξαιτίας του νευροπαραλυτικού παράγοντα που χρησιμοποιήθηκε στην απόπειρα δολοφονίας του ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκρίπαλ.

Μιλώντας στο σταθμό Sky News ο αρχηγός της Αστυνομίας του Γουιλτσάιρ, όπου έλαβε χώρα η επίθεση, διευκρίνισε πως οι μοναδικοί παθόντες που παραμένουν στο νοσοκομείο είναι ο Σκρίπαλ, η κόρη του και ένας από τους αστυνομικούς που έφτασαν πρώτοι στο σημείο.

Ο κ. Σκρίπαλ και η κόρη του βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση ενώ ο αστυνομικός, που έχει κατονομαστεί ως Νικ Μπέιλι, βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση αν και δίνει σημάδια βελτίωσης.

Οι βρετανικές Αρχές πάντως δεν εκτιμούν ότι υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Ο Σεργκέι Σκρίπαλ και η κόρη του βρέθηκαν αναίσθητοι το απόγευμα της Κυριακής σε παγκάκι έξω από εμπορικό κέντρο του Σόλσμπουρι.

Ο 66χρονος Σκπρίπαλ υπηρετούσε στην στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας όμως το 2006 καταδικάστηκε για προδοσία αφότου αποκαλύφθηκε ότι είχε δράσει ως διπλός πράκτορας προς όφελος της Βρετανίας. Το 2010 αποφυλακίστηκε στο πλαίσιο ανταλλαγής κατασκόπων ανάμεσα στη Ρωσία και στις Ηνωμένες Πολιτείες και κατέφυγε στην Αγγλία, όπου και ζούσε τα τελευταία χρόνια.

Η υπόθεση έχει επισκιάσει τις ήδη κακές ρωσο-βρετανικές σχέσεις, με δεδομένο πως η απόπειρα εναντίον του κ. Σκρίπαλ θυμίζει την δολοφονία του ρώσου πρώην πράκτορα Αλεξάντερ Λιτβινένκο με ραδιενεργό πολώνιο, το 2006 στο Λονδίνο. Η βρετανική έρευνα συμπέρανε ότι η δολοφονία Λιτβινένκο διαπράχθηκε από ρώσους πράκτορες.

Την Τρίτη ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε πως το Λονδίνο θα απαντήσει σκληρά, με κυρώσεις, σε περίπτωση που αποδειχτεί ανάμειξη ξένου κράτους στον δηλητηρίαση του κ. Σκρίπαλ, Η Μόσχα αρνείται κάθε εμπλοκή στην υπόθεση και κάνει λόγο για απόπειρα δαιμονοποίησής της από τη Βρετανία.
Πηγή: skai.gr