Κλείσιμο

Στο κυνήγι των δραστών της δηλητηρίασης Σκρίπαλ οι βρετανικές αρχές

Σε κώμα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Περιφερειακού Νοσοκομείου του Σόλσμπερι εξακολουθούν να νοσηλεύονται ο 66χρονος Σεργκέι Σκρίπαλ και η 33χρονη κόρη του Γιούλια, μετά από την προσβολή τους με νευροπαραλυτικό παράγοντα την Κυριακή.

Όπως έγινε γνωστό, ο αστυνομικός που επίσης νοσηλεύεται είναι μεν σε σοβαρή κατάσταση αλλά μπορεί να μιλά και να επικοινωνεί.

Οι θεράποντες γιατροί φέρονται να είναι πιο αισιόδοξοι για την πορεία της υγείας της 33χρονης. Ο Ρώσος πρώην κατάσκοπος πιστεύεται ότι δύσκολα θα επιζήσει, καθώς εκτός των άλλων έχει γενικότερα πιο επιβαρυμένη υγεία.

Οι αρχές προσπαθούν τώρα να εξακριβώσουν πέραν αμφιβολίας ποιο νευροπαραλυτικό αέριο και πώς χορηγήθηκε στα θύματα και ασφαλώς από ποιον.

Τα πιο γνωστά αέρια αυτού του τύπου είναι το σαρίν και το VX και οι ειδικοί λένε ότι αν πρόκειται για ένα από αυτά τα δύο θα έχει ήδη εντοπιστεί από τους αρμόδιους.

Πολλές είναι οι θεωρίες που έχουν διατυπωθεί στα μέσα ενημέρωσης για τον τρόπο χορήγησης του αερίου, με αυτή του ψεκασμού του εναντίον των θυμάτων ως σπρέι να προβάλλεται ως η επικρατέστερη από διάφορους ειδικούς.

Οι Times προσθέτουν το σενάριο του ψεκασμού του αερίου από την ίδια τη Γιούλια Σκρίπαλ, η οποία μπορεί να το είχε φέρει μαζί της από τη Μόσχα όπου ζούσε ως «δώρο από φίλους» χωρίς να ξέρει περί τίνος πραγματικά επρόκειτο.

Κάποιες περισσότερες λεπτομέρειες ενδεχομένως να δώσει με σημερινή δήλωσή της στη Βουλή των Κοινοτήτων η Υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ραντ, η οποία το πρωί εξέφρασε τη βεβαιότητα πως ο ή οι δράστες θα εντοπιστούν.

Οι υποψίες σχεδόν όλων στη Βρετανία στρέφονται κατά της Ρωσίας, με τους περισσότερους να εκτιμούν ότι υπάρχει άμεση εμπλοκή του Κρεμλίνου.

Ήδη η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει το πώς θα αντιδράσει σε περίπτωση επιβεβαίωσης αυτών των εκτιμήσεων. Θεωρείται π.χ. ότι ήδη συντάσσεται λίστα με Ρώσους διπλωμάτες και κατασκόπους επί βρετανικού εδάφους που θα απελαθούν.

Ο βουλευτής των Συντηρητικών και πρώην μέλος της κυβέρνησης Νικ Μπόουλς τάχθηκε υπέρ της διακοπής των διπλωματικών σχέσεων με τη Μόσχα.

Σε τηλεοπτική του εμφάνιση ο Υπουργός Άμυνας Γκάβιν Γουίλιαμσον, ο οποίος προ εβδομάδων είχε προκαλέσει αίσθηση με ομιλία του που παρουσίαζε τη Ρωσία ως τεράστια και πραγματική απειλή για τη βρετανική ασφάλεια, σχολίασε πως η Μόσχα γίνεται όλο και πιο επιθετική. «Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο την αντιμετωπίζουμε», συμπλήρωσε ο κ. Γουίλιαμσον.
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο