Στη Βρετανία εν μέσω διαδηλώσεων ο Σαουδάραβας διάδοχος του θρόνου

Τριήμερη επίσημη επίσκεψη στο Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποιεί από σήμερα ο Σαουδάραβας διάδοχος του θρόνου πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, εν μέσω έντονων αντιδράσεων από μη κυβερνητικές οργανώσεις για το ρόλο του Ριάντ στον πόλεμο της Υεμένης και για την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό του αραβικού γίγαντα.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης ανοίγει με γεύμα με τη βασίλισσα Ελισάβετ, ενώ περιλαμβάνει ακόμα συναντήσεις με την Πρωθυπουργό Μέι στην Ντάουνινγκ Στριτ και στην πρωθυπουργική εξοχική κατοικία στο Τσέκερς και ενημερωτική συνάντηση με Βρετανούς αξιωματούχους ασφαλείας.

Στόχος της βρετανικής κυβέρνησης είναι να επεκτείνει τους εμπορικούς δεσμούς με τη Σαουδική Αραβία ενόψει Brexit και πέρα από την παραδοσιακή συνεργασία σε θέματα άμυνας.

Από την άλλη πλευρά, Σαουδάραβες αξιωματούχοι έχουν πει ότι στο πλαίσιο του προγράμματος «Όραμα 2030» που έχει ως στόχο την απεξάρτηση της σαουδαραβικής οικονομίας από το πετρέλαιο, η Βρετανία θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο ως εμπορικός εταίρος.

Τις εμπορικές συζητήσεις, ωστόσο, θα επιδιώξουν να επισκιάσουν εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες διαδηλωτές, οι οποίοι εγκαλούν τη Σαουδική Αραβία για την ανθρωπιστική τραγωδία στην Υεμένη που έχει προκύψει ως αποτέλεσμα της σύρραξης μεταξύ των σιιτών ανταρτών Χούτι, τους οποίους στηρίζει το Ιράν και των κυβερνητικών δυνάμεων που βασίζονται στη στήριξη του Ριάντ.

Περίπου 10.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, 8,3 εκατομμύρια άνθρωποι βασίζονται σε δωρεές φαγητού από τη διεθνή κοινότητα για να επιβιώσουν και 400.000 παιδιά κινδυνεύουν να πεθάνουν λόγω ασιτίας.

Οι ίδιοι διαδηλωτές καταδικάζουν την πώληση όπλων αξίας 4,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Βρετανία προς τη Σαουδική Αραβία από το 2015 και μετά.

Οι διαδηλωτές καταδικάζουν επίσης τις πολλαπλές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της Σαουδικής Αραβίας, όπως έχουν κατά καιρούς καταγγελθεί στη διεθνή κοινότητα.

Εκπρόσωπος της Τερέζα Μέι είπε ότι κατά το ιδιωτικό γεύμα που θα έχει με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα στο Τσέκερς, η Βρετανίδα Πρωθυπουργός προτίθεται να εκφράσει «βαθιές ανησυχίες» για την ανθρωπιστική κατάσταση στην Υεμένη και για τις κατηγορίες περί παραβίασης του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Η σκιώδης Υπουργός Εξωτερικών του Εργατικού Κόμματος της βρετανικής αντιπολίτευσης Έμιλυ Θόρνμπερι επιτίθεται στην κυβέρνηση με άρθρο της, γράφοντας ότι δείχνει έλλειψη ντροπής η υποδοχή με κόκκινο χαλί «του αρχιτέκτονα της σαουδικής επέμβασης στην Υεμένη» που δεν επιτρέπει τη διέλευση από τα λιμάνια της χώρας τροφίμων, φαρμάκων και καυσίμων.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο