Φυλακισμένο αποσχιστή προτείνει η Καταλονία ως αντι-Πουτζδεμόν

Παρατείνεται το πολιτικό αδιέξοδο στην Καταλονία.

Ο πρόεδρος της περιφερειακής Βουλής πρότεινε τον προφυλακισμένο αυτονομιστή Τζόρντι Σάντσες ως πρόεδρο της περιοχής, αντί για τον αυτοεξόριστο Κάρλες Πουτζδεμόν.

Η υποψηφιότητα Σάντσες προτάθηκε από τον ίδιο τον κ. Πουτζδεμόν, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα εγκατέλειψε την προσπάθειά του να επανεκλεγεί εξ αποστάσεως στην προεδρία, δεδομένου ότι βρίσκεται στο Βέλγιο.

Ωστόσο, η υποψηφιότητα Σάντσες παρατείνει την κόντρα με τη Μαδρίτη και συνάμα μπορεί να προκαλέσει ρήγμα ανάμεσα στα τρία αυτονομιστικά κόμματα ελέγχουν την καταλανική Βουλή, καθώς ο μικρότερος από τους τρεις εταίρους, το ακροαριστερό CUP, έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να τορπιλίσει την υποψηφιότητά του.

Ο Σάντσες, υπέρμαχος της ανεξαρτητοποίησης από την Ισπανία και ηγέτης του λαϊκού κινήματος ANC, κρατείται επί τέσσερις μήνες στη Μαδρίτη καθώς εξετάζεται για εξέγερση, στάση και κακοδιαχείριση δημόσιου χρήματος.

Σχεδόν τρεις μήνες μετά τις τοπικές εκλογές η Καταλονία παραμένει υπό την απευθείας διακυβέρνηση από την κεντρική κυβέρνηση στη Μαδρίτη, καθώς η εκκρεμότητα της προεδρίας εμποδίζει τα τρία αποσχιστικά κόμματα να εκλέξουν τοπική αυτοδιοίκηση.
Πηγή: skai.gr