Σαουδάραβας κληρικός: Οι γυναίκες δεν χρειάζεται να φορούν αμπάγια

Την άποψη ότι οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία δεν πρέπει να υποχρεούνται να φορούν αμπάγια – το παραδοσιακό μουσουλμανικό χιτώνιο που καλύπτει μεγάλο μέρος του σώματος – εξέφρασε ένας από τους ανώτερους κληρικούς στο συντηρητικό σουνιτικό βασίλειο.

«Περισσότερο από το 90% των θρησκόληπτων μουσουλμάνων γυναικών στον ισλαμικό κόσμο δεν φορά αμπάγια […] Επομένως δεν θα έπρεπε να υποχρεώνουμε [γυναίκες] να ντύνονται με την αμπάγια» δήλωσε ο σεΐχης Αμπντουλάχ αλ-Μουτλάκ, στην τηλεοπτική εκπομπή που παρουσιάζει.

Σημείωσε πως οι πιστές μπορούν να ντύνονται σεμνά χωρίς να φορούν το σχεδόν ολόσωμο ένδυμα.

Ο κ. αλ-Μουτλάκ είναι μέλος του συμβουλίου ανώτατων κληρικών που έχουν τη δυνατότητα να εκδίδουν γνωματεύσεις επί του ισλαμικού νόμου. Οι ερμηνείες του συμβουλίου αποτελούν τη βάση του σαουδαραβικού νομικού συστήματος.

Η τοποθέτηση του κ. αλ-Μουτλάκ δεν συνιστά αλλαγή του σημερινού καθεστώτος, που υποχρεώνει τη χρήση της αμπάγια σε δημόσιους χώρους, όμως μπορεί να προαναγγέλλει επικείμενη χαλάρωση των κανόνων από την πλευρά του Ριάντ.

Τους τελευταίους μήνες το συντηρητικό βασίλειο έχει δρομολογήσει το άνοιγμα κινηματογράφων, που ήταν κλειστεί επί δεκαετίες, και από τις 24 Ιουνίου θα επιτρέπει στις γυναίκες να οδηγούν αυτοκίνητα χωρίς συνοδό.
Πηγή: skai.gr