Απόφαση παραπομπής αγωγής για το Brexit στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Πέντε Βρετανοί κάτοικοι της Ολλανδίας κέρδισαν μέσω δικαστηρίου του Άμστερνταμ το δικαίωμα εξέτασης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του αιτήματός τους για διατήρηση των δικαιωμάτων τους ως πολίτες της ΕΕ και μετά από το Brexit.

Ο Ολλανδός δικαστής θα υποβάλει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, που αποτελεί ανάθεμα για τους πιο σκληροπυρηνικούς Brexiteers, δύο ερωτήματα που θα αφορούν το τι συνεπάγεται το Brexit για τα δικαιώματα των Βρετανών που ζουν σε άλλες χώρες-μέλη.

Οι ενάγοντες υποστηρίζουν ότι το Brexit δεν μπορεί να καταργήσει δικαιώματά τους που ισχύουν σήμερα διότι δεν μπορεί να τους αφαιρεθεί η ευρωπαϊκή υπηκοότητα που έχουν «παραπληρωματικά» της εθνικής τους υπηκοότητας, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λισαβώνας.

Ο Ολλανδός δικαστής ανέφερε στο σκεπτικό του ότι «η ουσία ενός δημοκρατικού συνταγματικού κράτους είναι ότι τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των μειονοτήτων προστατεύονται όσο το δυνατόν περισσότερο».

Εκπρόσωπος της οργάνωσης που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Βρετανών κατοίκων της ΕΕ χαιρέτισε την απόφαση λέγοντας ότι είναι το πρώτο βήμα προς την αποσαφήνιση των επιπτώσεων του Brexit στην ευρωπαϊκή υπηκοότητα των Βρετανών.

Η υπόθεση θεωρείται σημαντική καθώς οι απαντήσεις των δικαστών του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου θα μπορούσαν να καθορίσουν το μέλλον των δικαιωμάτων Βρετανών και Ευρωπαίων μετά από το Brexit.
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο