Κούρδοι προς Ερντογάν: Αν έρθεις θα λάβεις και απάντηση

Μήνυμα προς την Τουρκία ότι θα λάβει την «κατάλληλη απάντηση» εάν κάνει πράξη την απειλή της να διευρύνει την επιχείρησή της στη βόρεια Συρία έστειλαν οι κουρδοάραβες αντάρτες.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διευρύνει τη στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής και σε άλλες περιοχές της βόρειας Συρίας πέραν της βορειοδυτικής Αφρίν φτάνοντας έως και τα σύνορα με το Ιράκ.

«Όταν προσπαθήσει να διευρύνει την πολεμική επιχείρησή του, θα λάβει την κατάλληλη απάντηση», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Ρεντούρ Χελίλ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος των SDF, του κουρδοαραβικού συνασπισμού που στηρίζεται από τις ΗΠΑ.

Η απειλή Ερντογάν αφορά πρωτίστως τον κουρδικό θύλακα της πόλης Μανμπίτζ, που όχι μόνο θεωρείται στρατηγικής σημασίας αλλά φιλοξενεί και στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν τους Κούρδους ώστε να αποτρέψουν τυχόν επανεμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους ή άλλων ισλαμιστικών οντοτήτων.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Ερντογάν την Τετάρτη και, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, του ζήτησε να αποκλιμακώσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Αφρίν και να αποφύγει κάθε κίνηση που θα μπορούσε να προκαλέσει σύγκρουση με τις αμερικανικές δυνάμεις.

Η Άκυρα ωστόσο, μέσω του κρατικού πρακτορείου Anadolu, διέψευσε το μεγαλύτερο μέρος της ανακοίνωσης της Ουάσιγκτον.

Η μεγαλύτερη κουρδική ένοπλη οργάνωση στη βόρεια Συρία είναι το YPG, την οποία η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατικό παρακλάδι του PKK. Οι ΗΠΑ επίσης κατατάσσουν το PKK ως τρομοκρατική οργάνωση όμως αντιλαμβάνονται το YPG ως ξεχωριστή οργάνωση και ως πολύτιμο σύμμαχο κατά του τζιχαντισμού.
Πηγή: skai.gr