Απορρίφθηκε από το ισπανικό ΣτΕ το αίτημα για μπλόκο στον Πουτζδεμόν

Απορρίφθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας της Ισπανίας αίτημα της κεντρικής κυβέρνησης που θα δρομολογούσε μπλοκάρισμα της επανεκλογής του αποσχιστή Κάρλες Πουτζδεμόν στην προεδρία της Καταλονίας.

Η Μαδρίτη είχε ζητήσει από το Συμβούλιο της Επικρατείας να γνωμοδοτήσει εάν μπορεί να γίνει προσφυγή κατά της απόφασης του προέδρου της νέας καταλανικής Βουλής να ορίσει τον κ. Πουτζδεμόν μοναδικό υποψήφιο για την προεδρία.

Το δικαστήριο όμως, μετά από έκτακτη συνεδρίασή του, έκρινε ότι είναι δυνατόν να εμποδιστεί εκ των προτέρων η διαδικασία εκλογής προέδρου στο κοινοβούλιο της Καταλονίας, όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Αντιδρώντας στην απόφαση του ΣτΕ, ο κ. Πουτζδεμόν ζήτησε την παραίτηση της αντιπροέδρου της κυβέρνησης της Ισπανίας, Σοράγια ντε Σανταμαρία, η οποία έχει καταθέσει το αίτημα.

Ο πρόεδρος της καταλανικής Βουλής εν τω μεταξύ συγκάλεσε συνεδρίαση της Ολομέλειας στις 30 Ιανουαρίου ώστε να διενεργηθεί συζήτηση και ψηφοφορία εμπιστοσύνης στην υποψηφιότητα Πουτζδεμόν.

Στην ανακοίνωση της καταλανικής Βουλής δεν γίνεται καμία αναφορά σ το εάν ο κ. Πουτζδεμόν θα πρέπει να είναι παρών στην αίθουσα κατά τη συζήτηση, ουσιαστικά «ντριπλάροντας» τυχόν παρέμβαση της Μαδρίτης.

Ο αποσχιστής ηγέτης βρίσκεται επί του παρόντος αυτοεξόριστος στις Βρυξέλλες και κινδυνεύει με σύλληψη εάν επιστρέψει στην Ισπανία, καθώς ερευνάται για εξέγερση, στάση και διασπάθιση δημόσιου χρήματος.

Η έρευνα σε βάρος του πηγάζει από τον ηγετικό ρόλο που διαδραμάτισε στο αποσχιστικό κίνημα και κατέληξε στο μονομερές ψήφισμα ανεξαρτητοποίησης που πέρασε η καταλανική Βουλή στα τέλη Οκτωβρίου.
Πηγή: skai.gr