Τσεχία: Σήμερα η ψήφος εμπιστοσύνης στον Μπάμπις

Αντιμέτωπος με την απόρριψη της ψήφου εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο βρίσκεται ο πρωθυπουργός της Τσεχίας και δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, Αντρέι Μπάμπις, μετά τις κατηγορίες περί απάτης λόγω παράνομης λήψης επιδοτήσεων της ΕΕ ύψους 2 εκατ. ευρώ.

Το κόμμα ANO του Μπάμπις κέρδισε τις εκλογές τον Οκτώβριο με ευρεία διαφορά, χωρίς ωστόσο να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία, καταλαμβάνοντας μόλις 78 από τις 200 θέσεις στην Κάτω Βουλή.

Επιπλέον, ο πολιτικός ηγέτης αρνείται τις κατηγορίες περί διάπραξης του εν λόγω αδικήματος, ισχυριζόμενος ότι οι κατηγορίες αυτές έχουν κατασκευαστεί από πολιτικούς και επιχειρηματίες αντιπάλους του.

Εντούτοις, πρόκειται να εμφανιστεί σήμερα στην επιτροπή ασυλίας του Κοινοβουλίου.

Πάντως, τα περισσότερα κόμματα στην Κάτω Βουλή τονίζουν ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να απαρτίζεται από πρόσωπο που βρίσκεται αντιμέτωπο με τέτοιου είδους κατηγορίες. Ορισμένοι εκφράζουν ευρύτερες αντιρρήσεις για συγκρούσεις συμφερόντων.

Παρόλα αυτά, ο κ. Μπάμπις δεσμεύτηκε να ενισχύσει τις επενδύσεις στις υποδομές, να μεταρρυθμίσει τις συντάξεις και να ψηφιοποιήσει το κράτος, για να το καταστήσει αποτελεσματικότερο, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει τη φωνή της χώρας στην ΕΕ.
Πηγή: Πηγή: Euractiv.gr
TAGS: ΕΕ