Νέα σκληρή κόντρα ΗΑΕ - Κατάρ για φερόμενη αναχαίτιση επιβατικού αεροπλάνου

Αναζωπυρώνεται η ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ, αφότου τα ΗΑΕ κατήγγειλαν πως καταριανά μαχητικά αεροσκάφη αναχαίτισαν επιβατικό αεροσκάφος που κατευθυνόταν προς το Μπαχρέιν ενώ πετούσε σε διεθνή εναέριο χώρο.

Το κρατικό πρακτορείο WAM των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έκανε λόγο για «κατάφορη και σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της πολιτικής αεροπορίας», προσθέτοντας πως το επιβατικό αεροπλάνο εκτελούσε προγραμματισμένο και εγκεκριμένο δρομολόγιο.

Το Κατάρ έσπευσε να διαψεύσει τους ισχυρισμούς του Άμπου Ντάμπι, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σαΐφ αλ-Θάνι να κάνει λόγο για «απολύτως αναληθείς» καταγγελίες.

Τέσσερις αερογραμμές εκτελούν δρομολόγια από τα Εμιράτα προς το Μπαχρέιν: Η Emirates, η Etihad, η flydubai και η Air Arabia. Καμία εξ αυτών δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα για το ζήτημα ούτε έχει επιβεβαιώσει ότι δικό της αεροσκάφος ενεπλάκη στην υπόθεση.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι ένα από τα τέσσερα σουνιτικά αραβικά κράτη που διέκοψαν διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις με το Κατάρ τον Ιούνιο, υποστηρίζοντας ότι το μικρό κρατίδιο του Κόλπου διατηρεί δεσμούς με εξτρεμιστές και με το σιιτικό Ιράν.

Η Ντόχα αρνείται τις κατηγορίες.
Πηγή: skai.gr