Να προσπαθήσουν να λύσουν τις διαφορές τους συμφώνησαν Τουρκία και Γερμανία

Να προσπαθήσουν να λύσουν τις διαφορές τους συμφώνησαν Γερμανία και Τουρκία, κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο Γκοσλάρ της Κάτω Σαξονίας.

Ο κ. Γκάμπριελ σημείωσε πως οι δύο πλευρές συμφώνησαν να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να βελτιώσουν τις διμερείς σχέσεις τους. Ο κ. Τσαβούσογλου από την πλευρά του επισήμανε πως συμφωνήθηκε οι «δυσκολίες και οι διαφωνίες» να λυθούν μέσω διαλόγου και συνεργασίας.

Οι σχέσεις Βερολίνου - Άγκυρας έχουν επιδεινωθεί απότομα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γειτονική χώρα το 2016, γεγονός που συνέβαλε καθοριστικά στο «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ πέρυσι.

Η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί τη Γερμανία ότι υποθάλπει κούρδους τρομοκράτες του PKK και πραξικοπηματίες, αλλά κι ότι εφαρμόζει αντι-τουρκικές πολιτικές που θυμίζουν τους Ναζί.

Στον αντίποδα, το Βερολίνο θεωρεί ότι η Άγκυρα έχει καταστρατηγήσει το κράτος δικαίου και τις πολιτικές ελευθερίες χρησιμοποιώντας ως προκάλυμμα τις επιχειρήσεις κατά των πραξικοπηματιών και των τρομοκρατών.

Η τουρκική πλευρά προσπαθεί να αναθερμάνει τις σχέσεις με την ΕΕ χωρίς να προβεί σε μεγάλες υποχωρήσεις, όμως έως τώρα δεν έχει πετύχει επαναπροσέγγιση με την Γηραιά Ήπειρο.

Χθες Παρασκευή ο τούρκος πρόεδρος επισκέφτηκε το Παρίσι και συναντήθηκε με τον γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος όμως κατέστησε σαφές ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία.
Πηγή: skai.gr