Κλείσιμο

Βόρεια Κορέα: «Ναι» στη συνάντηση για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες

Αποδέχτηκε η Βόρεια Κορέα την πρόταση να παραστεί στη συνάντηση υψηλού επιπέδου που θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα στη Νότια Κορέα για του Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η συνάντηση, η οποία θα διεξαχθεί στις 9 Ιανουαρίου, στην Πανμουντζόμ, θα εστιάσει στο να βρεθεί ένας τρόπος προκειμένου οι αθλητές της Βόρειας Κορέας να συμμετάσχουν τον Φεβρουάριο στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στην Pyeongchang.

Ο επικεφαλής της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ-ουν, δήλωσε πριν λίγες ημέρες πως η συμμετοχή της χώρας του στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα είναι μια καλή ευκαιρία για να αναδειχθεί η σημασία της ενότητας των λαών.

Οι δύο χώρες έχουν να διεξάγουν συζητήσεις υψηλού επιπέδου από τον Δεκέμβριο του 2015 ενώ δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί ποιοι θα παρευρεθούν σε αυτές.

Ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Μουν Τζε-ιν, έχει τονίσει πως πρόκειται για μια «πρωτοποριακή ευκαιρία» να βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών οι οποίες βρίσκονται τεχνικά, ακόμα σε πόλεμο.

Εν τω μεταξύ, κάποιοι έχουν εκφράσει τις αμφιβολίες τους σχετικά με τη σημασία της κίνησης αυτής.

Χθες ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζιμ Μάτις, σημείωσε πως η συμφωνία ήταν αποτέλεσμα διεθνούς πίεσης αλλά πρόσθεσε ότι δεν είναι σαφές αν η κίνηση αποτελεί δείγμα ειρηνικών προθέσεων.

Ο υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας είπε πως η χώρα του θα παραμείνει σε επαγρύπνηση προσθέτοντας πως η Βόρεια Κορέα θα συνεχίσει τις προκλήσεις και το πυραυλικό της πρόγραμμα.

Αξιωματούχος του Προεδρικού Γραφείου της Νότιας Κορέας σημείωσε πως προτεραιότητα της συνάντησης θα είναι οι χειμερινοί αγώνες στην Pyeongchang.

Ωστόσο, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap της Νότιας Κορέας είπε ότι θα υπάρξουν επίσης συζητήσεις για τη βελτίωση των σχέσεων Νότου-Βορρά μετά τη λήξη της συμμετοχή της Βόρειας Κορέας στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. 
Πηγή: skai.gr