ΗΠΑ και Ν. Κορέα μεταθέτουν τα κοινά γυμνάσια τους για μετά τους Αγώνες

Τη αναβολή των κοινών στρατιωτικών γυμνασίων τους που θα συνέπιπταν με τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες συμφώνησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νότια Κορέα, σε μία εξέλιξη που μπορεί να διευκολύνει την επαναπροσέγγιση με τη Βόρεια Κορέα.

Η μετάθεση των ασκήσεων, που παραδοσιακά προκαλούν την οργή του Βορρά, συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του νοτιοκορεάτη ομολόγου του Μουν Τζέι-ιν, όπως ανακοίνωσαν η νοτιοκορεατική προεδρία και το Πεντάγωνο.

Η Σεούλ είχε ζητήσει την μετάθεση των ασκήσεων προ ημερών, φοβούμενη πως θα συμπέσουν με την παραολυμπιακή περίοδο.

Η συμφωνία για μετάθεση των ασκήσεων έρχεται στον απόηχο του ανοίγματος που πραγματοποίησε στο πρωτοχρονιάτικο διάγγελμά του ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιόνγκ-ουν, ο οποίος πρότεινε τη συμμετοχή βορειοκορεατών αθλητών στους Χειμερινούς Αγώνες που θα διοργανωθούν στη Νότια Κορέα τον Φεβρουάριο.

Χθες Τετάρτη Βορράς και Νότος ενεργοποίησαν για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δύο χρόνια μία ειδική τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας που προορίζεται για έκτακτες μεταξύ τους επαφές.

Η Νότια Κορέα έχει επίσης προτείνει υψηλού επιπέδου συνάντηση με τον Βορρά στις 9 Ιανουαρίου, με την ελπίδα ότι θα μπορέσει να θέσει επί τάπητος κι άλλα ακανθώδη ζητήματα, όπως τα πυρηνικά και πυραυλικά προγράμματα που επιδιώκει η Πιονγκγιάνγκ.

Έως τώρα ο Βορράς δεν έχει απαντήσει εάν δέχεται τη συνάντηση.

Η Ουάσιγκτον έχει εκφράσει επιφυλάξεις για το κατά πόσον η Βόρεια Κορέα είναι ειλικρινής στο άνοιγμα προς τη Σεούλ. Ωστόσο, σύμφωνα με την προεδρική ανακοίνωση, στο σημερινό τηλεφώνημα ο κ. Τραμπ εξέφρασε στον κ. Μουν την ελπίδα πως οι διμερείς επαφές θα αποφέρουν καλά αποτελέσματα.

Του είπε μάλιστα πως προτίθεται να στείλει στους Χειμερινούς Αγώνες της Πιόνγκτσανγκ υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία που θα περιλαμβάνει μέλη της οικογένειάς του.
Πηγή: skai.gr