Έκτακτα μέτρα για τα υπό κατάσταση κρίσης δημόσια νοσοκομεία στην Αγγλία

Τα δημόσια νοσοκομεία της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας (NHS) στην Αγγλία έλαβαν σύσταση από την κεντρική διοίκηση να ακυρώσουν όλες τις μη έκτακτες εγχειρήσεις που είχαν προγραμματιστεί έως τουλάχιστον το τέλος του τρέχοντος μήνα.

Η απόφαση λήφθηκε ως αποτέλεσμα της μεγάλης πίεσης που δέχθηκαν κατά τη διάρκεια των εορτών οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό στις μονάδες αντιμετώπισης ατυχημάτων και εκτάκτων περιστατικών των νοσοκομείων.

Η έλλειψη επαρκούς αριθμού μελών ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σημαίνει ότι γιατροί και νοσηλευτές χρειάζεται να στελεχώσουν μονάδες ατυχημάτων και εκτάκτων περιστατικών, όπου οι αριθμοί των ασθενών έχουν αυξηθεί τόσο πολύ ώστε κάποιοι να χρειάζεται να περιμένουν έως και 12 ώρες μέχρι να δουν έναν γιατρό.

Με πολλά νοσοκομεία να εξετάζουν πλέον ασθενείς σε διαδρόμους και με όλο και μεγαλύτερες καθυστερήσεις στις αφίξεις ασθενοφόρων σε έκτακτα περιστατικά, το NHS Αγγλίας αποφάσισε επίσης να άρει την απαγόρευση τοποθέτησης ασθενών διαφορετικού φύλου στους ίδιους θαλάμους.

Σημειώνεται, πάντως, ότι οι εγχειρήσεις καρκινοπαθών και άλλων ασθενών με παθήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν γρήγορα θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

Ο επικεφαλής του αρμοδίου Πάνελ Εθνικών Εκτάκτων Πιέσεων του NHS σερ Μπρους Κοφ, που εξέδωσε τη σύσταση προς τα νοσοκομεία, είπε ότι οι πιέσεις που δοκιμάζουν την επάρκεια των νοσοκομείων αναμένεται να συνεχιστούν, ιδίως μετά από τις πρώτες ενδείξεις ότι αναμένεται κύμα ασθενών με γρίπη, ενδεχομένως και με το σοβαρό αυστραλασιατικό στέλεχος της νόσου, το οποίο έχει συνδεθεί με θανάτους ασθενών στην Ιρλανδία.

Εκπρόσωποι νοσοκομείων περιγράφουν τις πολύ δύσκολες συνθήκες εργασίας απολογούμενοι για την ταλαιπωρία που υφίστανται οι ασθενείς. Εκπρόσωπος νοσοκομείου στο Στόουκ, μάλιστα, απολογήθηκε για τις «τριτοκοσμικές» συνθήκες που επικρατούν εκεί.

Όλο και περισσότερα αγγλικά νοσοκομεία κηρύττουν τον λεγόμενο «μαύρο συναγερμό», παραδέχονται δηλαδή ότι δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών λόγω ανεπαρκών πόρων.

Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι αναγνωρίζει πως το NHS έχει πολλά περιστατικά να αντιμετωπίσει, «όπως συμβαίνει πάντα αυτή την εποχή του χρόνου», αλλά το σκληρά εργαζόμενο προσωπικό λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέρα για να εξασφαλίζεται η γρήγορη εξέταση των ασθενών.

Το υπουργείο σημειώνει παράλληλα ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει αυτό το χειμώνα το NHS με πρόσθετο κονδύλι 447 εκατομμυρίων λιρών, ποσό που η αντιπολίτευση έχει πει ότι είναι ανεπαρκέστατο.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο