Επικοινωνία Ερντογάν – Φραγκίσκου για την Ιερουσαλήμ (upd)

Το θέμα της αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του ισραηλινού κράτους από τις ΗΠΑ συζήτησαν την Παρασκευή ο Ταγίπ Ερντογάν και ο πάπας Φραγκίσκος. Σύμφωνα με πηγές της τουρκικής προεδρίας, οι δύο άνδρες συμφώνησαν στην ανάγκη να διαφυλαχθεί το σημερινό καθεστώς της ιστορικής πόλης.

Ο τούρκος πρόεδρος και ο πάπας συμφώνησαν επίσης να συναντηθούν εκ νέου στο εγγύς μέλλον για να συζητήσουν το θέμα, τις διμερείς σχέσεις και τις διεθνείς εξελίξεις, πρόσθεσαν οι προεδρικές πηγές.

«Με την απόφασή τους να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν γίνει εταίρος σ' αυτή την αιματοχυσία», είχε δηλώσει προ ημερών ο πρόεδρος της Τουρκίας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην Άγκυρα. «Η δήλωση του προέδρου Τραμπ δεν μας δεσμεύει ούτε δεσμεύει την Ιερουσαλήμ» διεμήνυσε ο Ερντογάν.

Από πλευράς του, ο ποντίφικας στο παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο μήνυμά του ζήτησε «ειρήνη στην Ιερουσαλήμ» και διάλογο μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, προτρέποντας για μια «λύση με διαπραγμάτευση, που θα επέτρεπε την ειρηνική συνύπαρξη δύο κρατών».

Πηγή: skai.gr