Σε ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας πηγαίνει η πρόταση για την Ιερουσαλήμ

Σήμερα Δευτέρα αναμένεται να συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να εξετάσει ψήφισμα που θα χαρακτηρίζει νομικά ανεδαφική κάθε απόφαση για αλλαγή του στάτους της Ιερουσαλήμ, σε μία ευθεία βολή προς την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Οι ΗΠΑ έχουν τη δυνατότητα να καταρρίψουν το ψήφισμα καθώς κατέχουν δικαίωμα βέτο.

Το προσχέδιο του ψηφίσματος δεν αναφέρεται συγκεκριμένα στην απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την Ιερουσαλήμ, όμως επαναβεβαιώνει την πάγια θέση της διεθνούς κοινότητας ότι το μέλλον της ιστορικής πόλης θα πρέπει να αποφασιστεί μέσω ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Το Ισραήλ κατέλαβε το σύνολο της Ιερουσαλήμ κατά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών, το 1967, και έχει εγκαταστήσει εκεί το κοινοβούλιο, την πρωθυπουργική έδρα και πολλά άλλα κυβερνητικά κτήρια. Ωστόσο, η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζει τις αξιώσεις του Ισραήλ καθώς οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν το ανατολικό τμήμα της πόλης ως πρωτεύουσα δικού τους μελλοντικού κράτους.

Το προσχέδιο επισημαίνει ότι «οιαδήποτε απόφαση και ενέργεια που φέρεται να έχει αλλάξει τον χαρακτήρα, το στάτους ή τη δημογραφική σύνθεση της Ιερής Πόλης της Ιερουσαλήμ δεν έχει νομική ισχύ, είναι κενή και άκυρη και πρέπει να ανακληθεί», σύμφωνα με το Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο ισραηλινός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Ντάνι Ντανόν έχει καταδικάσει το προτεινόμενο ψήφισμα, κάνοντας λόγο για απόπειρα να ξαναγραφεί η Ιστορία.

«Ουδεμία ψηφοφορία ή συζήτηση μπορεί να αλλάξει την ξεκάθαρη πραγματικότητα: Η Ιερουσαλήμ είναι πρωτεύουσα του Ισραήλ, τώρα και πάντοτε», ανακοίνωσε ο κ. Ντανόν.

Η αναγνώριση των Ιεροσολύμων από τις ΗΠΑ έχει προκαλέσει δεκάδες διαδηλώσεις ανά τον κόσμο, ειδικά σε μουσουλμανικές χώρες, ενώ ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας απάντησε αναγνωρίζοντας την ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα παλαιστινιακού κράτους.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που προεδρεύει στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας, δήλωσε χθες πως η Άγκυρα θέλει να ιδρύσει πρωτεύουσα στην ανατολική Ιερουσαλήμ.
Πηγή: skai.gr