Γερμανία: Το SPD πρoτείνει διαπραγματεύσεις με το CDU για συνασπισμό

Στην έναρξη συζητήσεων με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, με όλα τα ενδεχόμενα στο τραπέζι, συμφώνησε ομόφωνα η ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) δήλωσε τη Δευτέρα ανώτερο στέλεχος του κόμματος. «Όλα τα ενδεχόμενα είναι στο τραπέζι» τόνισε το στέλεχος του SPD.

Οι επικεφαλής του SPD, σε έγγραφό τους που έχει περιέλθει στην κατοχή του Reuters, αναφέρονται και στα βασικά τους αιτήματα, τα οποία περιλαμβάνουν τον εναρμονισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο της φορολογίας των επιχειρήσεων, υψηλότερη φορολογία για τα μεγαλύτερα εισοδήματα, αυξημένες επενδύσεις στην παιδεία, υψηλής ταχύτητας διαδίκτυο, δρόμους και κοινωνική εστία.

Τα μέλη του SPD θα συζητήσουν τις προτάσεις της ηγεσίας στη διάρκεια του συνεδρίου του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί από τις 7 έως τις 9 Δεκεμβρίου στο Βερολίνο, ωστόσο, στην παρούσα φάση, μέλη του δείχνουν αρνητικά στην προοπτική του συνασπισμού. 

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα FAZ, o Αλέξης Τσίπρας φέρεται να απέστειλε γραπτό μήνυμα στον Μάρτιν Σουλτς, προτρέποντάς τον εκ νέου σε συνασπισμό, και καλώντας τον να μην αρνηθεί την ευκαιρία να παίξει ρόλο «σε αυτή την τόσο κρίσιμη συγκυρία για την Ευρώπη».
Πηγή: ΑΜΠΕ - DW - skai.gr