Μεγάλη διαδήλωση κατά της διαφθοράς του πρωθυπουργού Νετανιάχου

Είκοσι χιλιάδες Ισραηλινοί διαδήλωσαν χθες το βράδυ στο Τελ Αβίβ κατά της διαφθοράς της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος είναι αντικείμενο δικαστικής έρευνας για δωροληψία και κατάχρηση εξουσίας.

Η διαδήλωση ήταν η μεγαλύτερη από τις εβδομαδιαίες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που οργανώνονται στο Ισραήλ εξαιτίας των κατηγοριών για διαφθορά κατά του Νετανιάχου, ο οποίος αρνείται οποιαδήποτε κατηγορία.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, που διανύει την τέταρτη θητεία του, θεωρείται ύποπτος για δύο υποθέσεις διαφθοράς.

Η πρώτη αφορά την αποδοχή δώρων από πλούσιους επιχειρηματίες και η δεύτερη σχετίζεται με μια συμφωνία με ιδιοκτήτη εφημερίδας για ευνοϊκότερη κάλυψη, με αντάλλαγμα την μείωση της κυκλοφορίας ανταγωνιστικής εφημερίδας.

Η διαδήλωση του Σαββάτου αφορούσε ένα νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί από το κοινοβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα, και απαγορεύει στην αστυνομία να δημοσιοποιεί τις εξελίξεις για τις δύο δικαστικές έρευνες που αφορούν τον Νετανιάχου.

Σημειώνεται ότι η αστυνομία δεν έχει δώσει επίσημη εκτίμηση για τον αριθμό των διαδηλωτών του Σαββάτου. Η εκτίμηση του αριθμού των 20.000 προέρχεται από πληροφορίες του Reuters.
  
Οι επικριτές του νομοσχεδίου καταγγέλλουν ότι το νομοσχέδιο αποτελεί κατάφωρη απόπειρα προστασίας του ισραηλινού πρωθυπουργού με στόχο να παραμείνει η κοινή γνώμη στο σκοτάδι ως προς την εξέλιξη της έρευνας εναντίον του. Οι υποστηρικτές προβάλλουν την προστασία των δικαιωμάτων του.

Ο ίδιος ο Νετανιάχου έχει δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρεται για την προώθηση νομοθεσίας που αφορά το πρόσωπό του, αλλά παρόλα αυτά δεν έχει δώσει εντολή να αποσυρθεί το νομοσχέδιο. Περιγράφει τον εαυτό του ως θύμα σε κυνήγι μαγισσών και δηλώνει πως δεν θα υπάρξει τίποτα, γιατί δεν υπάρχει τίποτα.

Εάν κατά τελικά του απαγγελθούν κατηγορίες θα κληθεί να παραιτηθεί αλλά υπάρχει και το ενδεχόμενο να προκηρύξει εκλογές για να δοκιμάσει εάν μπορεί να επανεκλεγεί.
Πηγή: skai.gr