Κλείσιμο

Γερμανία: Ένα φυτοφάρμακο προκαλεί τρικυμία ανάμεσα στους πιθανούς εταίρους

Πολιτική «τρικυμία» έχει ξεσπάσει στη Γερμανία ανάμεσα στο κεντροδεξιό μπλοκ της Άνγκελα Μέρκελ και στους Σοσιαλδημοκράτες, λιγότερο από τέσσερις ημέρες πριν την πρώτη προγραμματισμένη συνάντηση των δύο παρατάξεων για το ενδεχόμενο συγκρότησης νέου κυβερνητικού συνασπισμού.

Αφορμή ήταν η απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κρίστιαν Σμιντ, ο οποίος ανήκει στους Χριστιανοκοινωνιστές εταίρους της καγκελαρίου, να ψηφίσει τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες υπέρ της ανανέωσης της ευρωπαϊκής άδειας για το φυτοφάρμακο glyphosate – το οποίο έχει χαρακτηριστεί δυνητικά καρκινογόνο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Περιβάλλοντος Μπάρμπαρα Χέντρικς κατηγόρησε τον κ. Σμιντ ότι έδρασε πίσω από την πλάτη της, προδίδοντας προγενέστερη συμφωνία τους που ήθελε τη Γερμανία να απόσχει από την ευρωπαϊκή ψηφοφορία, κίνηση που στην πράξη θα μπλόκαρε την αδειοδότηση του glyphosate.

«Φαίνεται πως στάλθηκε εντολή στον εκπρόσωπο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στις Βρυξέλλες που ήταν διαφορετική από αυτή που είχαμε συμφωνήσει», είπε η κ. Χέντρικς, προσθέτοντας με νόημα ότι «όποιος ενδιαφέρεται να οικοδομήσει διάλογο [με βάση] την εμπιστοσύνη δεν μπορεί να συμπεριφέρεται έτσι».

Στο πλευρό της τάχθηκε η Αντρέα Νάλες, ένα από τα κορυφαία στελέχη του SPD και πιθανή διάδοχος του προέδρου Μάρτιν Σουλτς, η οποία κατηγόρησε το κεντροδεξιό μπλοκ για «τεράστια» παραβίαση εμπιστοσύνης.

Η κόντρα δεν έχει ανατρέψει τα σχέδια για συνάντηση του κ. Σουλτς με την κ. Μέρκελ και τον Χριστιανοκοινωνιστή ηγέτη Χορστ Ζεεχόφερ την Πέμπτη, όμως έφερε στο προσκήνιο την κακή σχέση ανάμεσα στις δύο πλευρές, μετά από τέσσερα χρόνια δύσκολης συγκυβέρνησης.

Μεγάλο μέρος του SPD είναι ούτως ή άλλως ιδιαίτερα επιφυλακτικό απέναντι στο ενδεχόμενο νέου μεγάλου συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες της κ. Μέρκελ και τους Χριστιανοκοινωνιστές.

Ο κ. Σουλτς, που αρχικά ήταν κατηγορηματικά αντίθετος σε νέα συγκυβέρνηση, απέφυγε τη Δευτέρα να αποκλείσει οποιοδήποτε ενδεχόμενο.
Πηγή: skai.gr