Το κυβερνών κόμμα της Ζιμπάμπουε έτοιμο να αποπέμψει τον Μουγκάμπε

Η κεντρική επιτροπή του κυβερνώντος κόμματος της Ζιμπάμπουε ZANU-PF θα συνεδριάσει εκτάκτως αύριο Κυριακή το πρωί προκειμένου να αποπέμψει από την ηγεσία του τον 93χρονο πρόεδρο Ρόμπερτ Μουγκάμπε, στον απόηχο του στρατιωτικού πραξικοπήματος που έλαβε χώρα στα μέσα στης εβδομάδας.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο κόμμα που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, η συνεδρίαση είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 10.30, τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας).

Η κεντρική επιτροπή σχεδιάζει να αποκαταστήσει τον αντιπρόεδρο Έμερσον Μνανγκάγκουα, που αποπέμφθηκε πριν από 15 ημέρες, ενώ ταυτόχρονα θα καθαιρέσει την Γκρέις Μουγκάμπε, τη σύζυγο του προέδρου, από την ηγεσία του τμήματος γυναικών του κόμματος.

Ο κ. Μουγκάμπε, που βρίσκεται στην εξουσία από το 1980, φαίνεται πως έχει χάσει πλήρως τη στήριξη των σωμάτων ασφαλείας με δεδομένο ότι η Αστυνομία, άλλοτε προπύργιο του καθεστώτος, δεν έχει αντιδράσει στις ενέργειες του στρατού.

Παρά ταύτα, ο 93χρονος έχει απορρίψει έως τώρα τις προτροπές να παραιτηθεί ήσυχα. Ο ανιψιός του, Πάτρικ Ζουγάο, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πως ο κ. Μουγκάμπε και οι σύζυγός του είναι «έτοιμοι να πεθάνουν για αυτό που είναι σωστό», αντί να υποχωρήσουν και να νομιμοποιήσουν την παρέμβαση των ένοπλων δυνάμεων.

Η εσωκομματική πίεση στον κ. Μουγκάμπε, που βρίσκεται επί 37 χρόνια στην εξουσία, άρχισε να κλιμακώνεται το βράδυ της Παρασκευής όταν οι Συντονιστικές Επιτροπές του Zanu-PF σε οκτώ από τις δέκα επαρχίες της Ζιμπάμπουε τον κάλεσαν να παραιτηθεί από την ηγεσία της χώρας αλλά και τις παράταξης.

Κύριοι στόχοι του πραξικοπήματος θεωρούνται η 54χρονη σύζυγος Γκρέις Μουγκάμπε και οι σύμμαχοί της.

Αφορμή για την κινητοποίηση του στρατού ήταν άλλωστε η απόφαση του 93χρονου προέδρου να αποπέμψει τον βετεράνο αντιπρόεδρο Μνανγκάγκουα – που έχει πολύ στενές σχέσεις με τα σώματα ασφαλείας – κίνηση που θεωρήθηκε από πολλούς ως απόπειρα να δρομολογηθεί η αναβάθμιση της Γκρέις σε θέση διαδοχής του.

Μαζική διαδήλωση κατά του Μουγκάμπε στη Χαράρε

Στην πρωτεύουσα Χαράρε, το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί από το πρωί για να γιορτάσει το τέλος της εποχής του Μουγκάμπε ξέσπασε το απόγευμα σε αποδοκιμασίες βλέποντας την αυτοκινητοπομπή του προέδρου να αποχωρεί από την προεδρική κατοικία.

Πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας που μίλησε στο Reuters είπε ότι ο πρόεδρος δεν βρισκόταν στο όχημα με το οποίο μετακινείται συνήθως.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ/Reuters