Ο Μακρόν προσκάλεσε τον Χαρίρι και την οικογένειά του στο Παρίσι

Πρόσκληση στον πρωθυπουργό του Λιβάνου, Σαάντ Χαρίρι, και στην οικογένειά του να μεταβούν στη Γαλλία απηύθυνε ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, δίνοντας νέα διάσταση στη μυστήρια παραίτηση του πρώτου στις αρχές του μήνα.

Αξιωματούχοι της γαλλικής προεδρίας διέρρευσαν σε διεθνή μέσα ενημέρωσης πως ο κ. Χαρίρι αναμένεται στο Παρίσι εντός ημερών.

Ο λιβανέζος πρωθυπουργός ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την παραίτησή του στις 4 Νοεμβρίου ενώ βρισκόταν στη Σαουδική Αραβία. Ο πρόεδρος του Λιβάνου, Μισέλ Αούν, έχει απορρίψει την παραίτηση και έχει κατηγορήσει το Ριάντ ότι κρατά τον κ. Χαρίρι αιχμάλωτο παρά τη θέλησή του.

Ο κ. Χαρίρι δεν έχει επιστρέψει στη Βυρηττό, φουντώνοντας τις υποψίες για κράτησή του, όμως σε τηλεοπτική συνέντευξη που μεταδόθηκε το Σάββατο υποστήριξε ότι μπορεί να κινηθεί ελεύθερα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων, η πρόσκληση του κ. Μακρόν έγινε αφότου ο γάλλος πρόεδρος συνομίλησε τηλεφωνικά με τον ίδιο τον κ. Χαρίρι αλλά και τον διάδοχο στο θρόνο της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Πολλοί αναλυτές ανησυχούν ότι η υπόθεση Χαρίρι προαναγγέλλει επέκταση στο Λίβανο της έμμεσης σύγκρουσης ανάμεσα στη σουνιτική Σαουδική Αραβία και στο σιιτικό Ιράν, σύγκρουση που ήδη έχει προσλάβει ένοπλη μορφή στη Συρία και την Υεμένη.

Ο πρίγκιπας Σαλμάν έχει υιοθετήσει σκληρή εξωτερική πολιτική απέναντι στο Ιράν, με αποκορύφωμα την επιβολή εμπορικού εμπάργκο στο Κατάρ με την κατηγορία ότι συνεργάζεται με το περσικό κράτος.
Πηγή: skai.gr