Συμφωνία Ρωσίας - Βενεζουέλας για αναδιάρθρωση χρέους $3,2 δισεκατομμυρίων

Συμφωνία για αναδιάρθρωση μέρους του χρέους της Βενεζουέλας προς τη Ρωσία υπέγραψαν σήμερα Μόσχα και Καράκας.

Όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών, ο επαναπρογραμματισμός των πληρωμών σημαίνει πως η Βενεζουέλα θα κληθεί καταβάλει 3,15 δισεκατομμύρια δολάρια σε βάθος δεκαετίας, ενώ οι πληρωμές θα είναι «ελάχιστες» τα πρώτα έξι χρόνια.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, προσθέτει το ρωσικό ΥΠΟΙΚ, η λατινοαμερικανική χώρα θα μπορέσει να ανακατευθύνει σε αναπτυξιακά έργα κεφάλαια που έως τώρα προορίζονταν για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Τις τελευταίες 48 ώρες η Βενεζουέλα υποβαθμίστηκε σε καθεστώς μερικής χρεοκοπίας από τους οίκους αξιολόγησης Standard & Poor’s και Fitch, καθότι δεν κατέβαλε τόκους για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους της.

Η κατάσταση για τη Βενεζουέλα αναμένεται να επιδεινωθεί τις επόμενες εβδομάδες, καθώς θα πληθαίνουν οι εκκρεμείς τόκοι για όλο και περισσότερα ομόλογα του δημοσίου και της κρατικής εταιρείας πετρελαίου Petroleos de Venezuela (PDVSA).

Ο δημόσιο χρέος υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τα 140 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ τα συναλλαγματικά αποθέματα ανέρχονται σε περίπου $10 δισεκ.

H Ρωσία έχει αναδειχτεί στον κυριότερο οικονομικό υποστηρικτή του καθεστώτος του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, καθώς πέραν των διακρατικών δανείων έχει προσφέρει και μεγάλη δανειακή βοήθεια στην PDVSA μέσω του πετρελαϊκού κολοσσού Rosneft.

Φόβος πολλών δυτικών αναλυτών είναι ότι ως αντάλλαγμα για τη βοήθεια η Μόσχα θα ζητήσει προνομιακή συμμετοχή στα στις πιο προσοδοφόρες πετρελαϊκές δραστηριότητες της Βενεζουέλας, που άλλωστε διαθέτει τα μεγαλύτερα αποδεδειγμένα αποθέματα στον κόσμο.
Πηγή: skai.gr