Ρωσία: Δεν υποσχεθήκαμε αποχώρηση των φιλοϊρανικών δυνάμεων από τη Συρία

Η Ρωσία δεν υποσχέθηκε στις ΗΠΑ ότι οι ιρανικές και οι φιλοιρανικές δυνάμεις θα αποσυρθούν από τη Συρία δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προσθέτοντας ότι η παρουσία τους στη χώρα είναι νόμιμη και ότι οι ΗΠΑ αποτελούν τη μεγαλύτερη νόμιμη απειλή για τη Συρία. 

Νωρίτερα, υψηλόβαθμος εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναφερόμενος στο μνημόνιο που συνυπέγραψαν στις 8 Νοέμβριου η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Ιορδανία, δήλωσε ότι η Ρωσία δεσμεύτηκε να συνδράμει στην αποχώρηση των ιρανικών και φιλοϊρανικών δυνάμεων από την νοτιοδυτική Συρία.

«Προς το παρόν δεν έχουμε συζητήσει τίποτα το συγκεκριμένο με τις ΗΠΑ για το τι συμβαίνει σε όλη την επικράτεια της Συρίας. Επιβεβαιώνουμε ότι η δική μας παρουσία στο συριακό έδαφος, όπως και εκείνη των ιρανικών δυνάμεων, είναι νόμιμη, καθώς, προέκυψε, μετά από πρόσκληση της νόμιμης κυβέρνησης. Επιβεβαιώνουμε επίσης ότι η παρουσία των ΗΠΑ, οι οποίες πραγματοποιούν στρατιωτικές επιχειρήσεις, υποστηρίζοντας πρωτίστως τις ένοπλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης, δεν είναι νόμιμη», δήλωσε ο Λαβρόφ στους δημοσιογράφους.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι συγκεκριμένα συζήτησαν για τον μηχανισμό ο οποίος θα συμβάλει να λειτουργήσει η ζώνη αποκλιμάκωσης στην νοτιοδυτική Συρία.

Ως σύμμαχος του Συριακού Προέδρου Μπασάρ Ασάντ, η Μόσχα είναι μέρος μιας συμμαχίας μεταξύ της Δαμασκού, της Τεχεράνης και της Χεζμπολάχ.

Η Ρωσία, η οποία θεωρεί ότι το Ιράν αποτελεί βασικό παράγοντα για την επίλυση της κρίσης στη Συρία, έχει επανειλημμένα τονίσει τη σημασία που διαδραματίζει η Ισλαμική Δημοκρατία στη χώρα που έχει διχαστεί από τον πόλεμο.
Πηγή: skai.gr