Πάνω από 500 οι νεκροί από τον καταστροφικό σεισμό στο Ιράν και το Ιράκ

Σε τουλάχιστον 530 ανέρχονται οι νεκροί από τον καταστροφικό σεισμό 7,3 βαθμών που έπληξε το βράδυ της Κυριακής την ορεινή περιοχή κοντά στα σύνορα του Ιράν με το Ιράκ, σύμφωνα με το ιρανικό κρατικό πρακτορείο IRNA και το BBC.

Ο απολογισμός δεν αποκλείεται να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς δεκάδες αγνοούμενοι πιστεύεται ότι παραμένουν εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια. Επιπλέον, σε διάφορα ορεινά χωριά όπου τα σωστικά συνεργεία δεν έχουν φτάσει ακόμα οι κάτοικοι έχουν ήδη θάψει τους νεκρούς, και συνεπώς ο ακριβής απολογισμός ίσως δεν γίνει ποτέ γνωστός.

Άλλα κρατικά ιρανικά πρακτορεία, όπως το Tasnim, τοποθετούν τον αριθμό των νεκρών σε χαμηλότερα επίπεδα, σε περίπου 430.

Πολύ δύσκολες είναι οι συνθήκες και για τους επιζώντες. Χιλιάδες σεισμόπληκτοι έχουν μεταφερθεί σε αντίσκηνα που δεν προσφέρουν επαρκή προστασία από το κρύο, ενώ τις δύο τελευταίες νύχτες η θερμοκρασία να έχει πέσει κοντά στο μηδέν.

Έρευνα για τα κρατικά κτήρια προανήγγειλε ο Ρουχανί

Οι μεγαλύτερες καταστροφές έχουν καταγραφεί στην ιρανική επαρχία Κερμανσάχ, και ειδικά στην πόλη Σαπρόλ-ε-Ζαχάμπ, όπου την τελευταία δεκαετία χτίστηκαν πολλά σπίτια στο πλαίσιο κρατικών προγραμμάτων. Επικριτές της Τεχεράνης έχουν καταγγείλει ότι οι πολυκατοικίες χτίστηκαν με κακής ποιότητας υλικά και κακοτεχνίες.

Ο πρόεδρος Χασάν Ρουχανί, που επισκέφτηκε την Κερμανσάχ, δεσμεύτηκε ότι θα ερευνηθεί για ποιο λόγο τα κτήρια που χτίστηκαν από το κράτος υπέστησαν τις μεγαλύτερες ζημιές, προσθέτοντας ότι οι υπαίτιοι θα τιμωρηθούν.

Πέραν των πιθανών τεχνικών προβλημάτων, πολλές παλιές κατοικίες στην περιοχή είχαν χτιστεί με λάσπη και συνεπώς ήταν ιδιαίτερα ευάλωτες στον σεισμό.

Στο γειτονικό Ιράκ, που επίσης χτυπήθηκε από τον «Εγκέλαδο», οι νεκροί δεν υπερβαίνουν τους 10, σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες, γεγονός που καταδεικνύει πόσο ευάλωτοι ήταν οι ιρανικοί οικισμοί.
Πηγή: skai.gr