Δημόσια απολογία Μπόρις Τζόνσον για δήλωση που ενοχοποιεί Βρετανίδα στο Ιράν

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον απολογήθηκε στη Βουλή των Κοινοτήτων για δήλωσή του που έχει προκαλέσει «περαιτέρω αγωνία» στη Βρετανίδα υπήκοο ιρανικής καταγωγής Ναζανίν Ζαγκάρι-Ράτκλιφ, η οποία κρατείται από τις αρχές του Ιράν με την κατηγορία της συνωμοσίας για ανατροπή της κυβέρνησης.

Η οικογένεια της 38χρονης διατείνεται από την πρώτη στιγμή της σύλληψης ότι οι κατηγορίες σε βάρος της δεν ευσταθούν και ότι βρισκόταν στο Ιράν απλώς για διακοπές με την ανήλικη κόρη της.

Προ ημερών, ωστόσο, καταθέτοντας για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής ο κ. Τζόνσον είπε ότι η συλληφθείσα «απλώς δίδασκε δημοσιογραφία» όπως εκείνος τη γνωρίζει.

Αυτή η δημόσια δήλωση έχει ερμηνευθεί από τις αρχές στην Τεχεράνη ως επίσημη παραδοχή κρυφών κινήτρων της συλληφθείσας, ως δικαιολογία για τις κατηγορίες σε βάρος της, καθώς επίσης ως πάτημα για εξέταση της πιθανότητας διπλασιασμού της ποινής της.

Η κα Ζαγκάρι-Ράτκλιφ κρατείται στην ιρανική πρωτεύουσα από τον περσινό Απρίλιο και σύμφωνα με την τοπική βουλευτή της στη Βρετανία βρίσκεται σε εύθραυστη ψυχολογική κατάσταση, αντιμετωπίζοντας παράλληλα και την πιθανότητα να υποφέρει από καρκίνο στο μαστό.

Η ίδια η κρατούμενη φέρεται να έχει εκφράσει την απογοήτευσή της για τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας.

Ο Μπόρις Τζόνσον, που αντιμετωπίζει φωνές για παραίτησή του λόγω της «γκάφας» του, επιβεβαίωσε ότι θα μεταβεί στην Τεχεράνη για την υπόθεση πριν από το τέλος του έτους.

Για πρώτη φορά τη Δευτέρα από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων παραδέχθηκε ότι έκανε λάθος. «Η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει καμία αμφιβολία ότι η κα Ζαγκάρι-Ράτκλιφ βρισκόταν στο Ιράν σε διακοπές και ότι αυτός ήταν ο μοναδικός σκοπός της επίσκεψής της. Τα σχόλιά μου επί του θέματος ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων θα μπορούσαν και θα έπρεπε να ήταν πιο ξεκάθαρα και αναγνωρίζω ότι οι λέξεις που χρησιμοποίησα επιδέχονταν παρερμηνεία και απολογούμαι», είπε ο κ. Τζόνσον σε έκτακτη συζήτηση που εξασφάλισε η αντιπολίτευση.

«Απολογούμαι στην κα Ζαγκάρι-Ράτκλιφ και στην οικογένειά της εάν άθελά μου τους προκάλεσα περαιτέρω αγωνία», συμπλήρωσε.

Κριτική για την υπόθεση δέχεται και ο έτερος εκ των πολιτικών επικεφαλής του σκληρού Brexit Υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ, ο οποίος την Κυριακή και παρά το σάλο που είχε προκληθεί απάντησε σε ερώτηση του BBC για το τι έκανε στο Ιράν η κα Ζαγκάρι-Ράτκλιφ «δεν ξέρω».
Πηγή: Θανάσης Γκαβός