Ανησυχία για την πορεία του Brexit εξέφρασαν επιχειρηματίες στη Μέι

Εκπρόσωποι βρετανικών και ευρωπαϊκών επιχειρήσεων ζήτησαν από την βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να εξασφαλίσει μία συμφωνία ομαλής μετάβασης στη μετά-Brexit εποχή, καλώντας την παράλληλα να υποστηρίξει τη διατήρηση του status quo στη σχέση των δύο πλευρών κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου.

Στη συνάντηση της Δευτέρας στην Ντάουνινγκ Στριτ οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου εξέφρασαν στη βρετανίδα πρωθυπουργό μία σειρά ανησυχιών για τη δυστοκία που παρατηρείται στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Η Κάρολαϊν Φέρμπερν, επικεφαλής της Συνομοσπονδίας Βρετανικής Βιομηχανίας (CBI), του μεγαλύτερου οργανισμού εργοδοτών στη χώρα, είπε ότι οι παρευρεθέντες στη συνάντηση τόνισαν τη μεγάλη ζημιά που θα προκαλούσε στο εμπόριο σε αμφότερες τις πλευρές ένα Brexit χωρίς συμφωνία επί των όρων της νέας σχέσης Βρετανίας - ΕΕ.

Την ίδια προειδοποίηση απηύθυνε και ο πρόεδρος του Γερμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Μάρτιν Βανσλέμπεν, ο οποίος είπε ότι σε ένα σενάριο «μη συμφωνίας» οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα βρίσκονταν αντιμέτωπες με ετήσιους δασμούς άνω των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ στο εμπόριο μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ.

Η πρόεδρος του οργανισμού Business Europe, Έμμα Μαρκεγκάλια, που εκπροσωπεί διάφορες επιχειρηματικές οργανώσεις στην Ευρώπη, δήλωσε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη ανησυχία για την έλλειψη προόδου στις διαπραγματεύσεις για το Brexit μόλις ένα μήνα πριν από το καθοριστικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου.

Στη συνάντηση εκπροσωπήθηκαν επιχειρήσεις από τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Ιρλανδία, τη Σουηδία, την Πολωνία, την Τσεχία και το Βέλγιο.
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο