Πορεία μίσους χιλιάδων εθνικιστών στους δρόμους της Βαρσοβίας

Δεκάδες χιλιάδες συγκεντρώθηκαν στη Βαρσοβία το Σάββατο σε πορεία μίσους που οργάνωσαν ακροδεξιές οργανώσεις με αφορμή τους εορτασμούς για την επέτειο της Ανεξαρτησίας, που πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο στη χώρα.

Σύμφωνα με τον Guardian, που επικαλείται την αστυνομία της χώρας, στην πορεία συμμετείχαν 60.000 άνθρωποι, σε μία από τις ογκωδέστερες κινητοποιήσεις εθνικιστών στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.
Κατά τη διάρκεια της πορείας αντήχησαν πολλά ξενοφοβικά συνθήματα, όπως

«Αγνή Πολωνία, λευκή Πολωνία!» και «Πρόσφυγες, φύγετε!». Σε ένα πανό που είχαν κρεμάσει από μια γέφυρα, αναγραφόταν «Προσευχηθείτε για το ισλαμικό ολοκαύτωμα» και σε ένα άλλο «Λευκή Ευρώπη αδελφών κρατών».

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, νεαροί ντυμένοι στα μαύρα, αλλά και οικογένειες με καρότσια και ηλικιωμένους έκαναν πορεία και διένυσαν μια απόσταση τριών χιλιομέτρων κρατώντας σημαίες της χώρας, πετώντας κροτίδες και κραδαίνοντας καπνογόνα.

Το σύνθημα της κινητοποίησης ήταν «Θέλουμε τον Θεό», έκφραση που παραπέμπει σε έναν καθολικό ύμνο που ερμηνεύεται από ορισμένους σήμερα ως μια απόρριψη του Ισλάμ.

Οι συμμετέχοντες με τους οποίος μίλησαν οι δημοσιογράφοι, αρνήθηκαν κάθε πολιτικό ή θρησκευτικό κίνητρο.

Την ίδια ώρα, αντιφασιστικές οργανώσεις και κόμματα της αντιπολίτευσης πραγματοποίησαν δύο αντιδιαδηλώσεις στη Βαρσοβία.

«Διαδηλώνω κατά του φασισμού που εξαπλώνεται στη χώρα» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια νεαρή γυναίκα.

Όπως σημειώνει η Telegraph, οι αρχές κράτησαν τους διαδηλωτές των αντίπαλων ομάδων σε απόσταση αλλά σημειώθηκε ένα περιστατικό όπου οι εθνικιστές έσπρωξαν και κλώτσησαν γυναίκες που φώναζαν αντιφασιστικά συνθήματα.

Πηγή: skai.gr