Κλείσιμο

Σαουδική Αραβία: $100 δισ. οι απώλειες από τη διαφθορά μέσα σε τρία χρόνια

Τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε δημόσιο χρήμα εκτιμάται ότι σπαταλήθηκαν ή υπεξαιρέθηκαν από αξιωματούχους στη Σαουδική Αραβία την τελευταία τρία χρόνια, ενώ έως τώρα έχουν τεθεί υπό κράτηση 201 ύποπτοι.

Αυτό ανακοίνωσε ο ανώτατος εισαγγελέας του σουνιτικού βασιλείου Σαούντ αλ-Μοτζέμπ, που έχει αναλάβει την πολύκροτη έρευνα για χρόνια κυβερνητική διαφθορά, έρευνα στο πλαίσιο της οποίας έχουν κρατηθεί περισσότερα από δέκα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Οι έρευνες έχουν προκαλέσει
την ανησυχία πολλών επενδυτών για το μέλλον της μεγαλύτερης πετρελαϊκής δύναμης στη Μέση Ανατολή, όμως ο εισαγγελέας υποστήριξε ότι έως τώρα το εμπόριο δεν έχει επηρεαστεί και έχουν «παγώσει» μόνο προσωπικοί τραπεζικοί λογαριασμοί.

Ανάμεσα στους πρίγκιπες που έχουν τεθεί υπό κράτηση την τελευταία εβδομάδα βρίσκονται ο δισεκατομμυριούχος μεγαλοεπενδυτής Αλγουαλίντ μπιν Ταλάλ και ο Μιτέμπ μπιν Αμπντουλάχ, γιος του πρώην βασιλέα και μέχρι πρότινος διοικητής της πανίσχυρης Εθνοφρουράς.

Πολλοί παρατηρητές εκτιμούν ότι οι συλλήψεις δεν συνδέονται απαραίτητα με φαινόμενα διαφθοράς αλλά στην πράξη είναι απόπειρα του διαδόχου στον θρόνο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν να περιθωριοποιήσει τυχόν αντιπάλους.

Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, που ορίστηκε διάδοχος τον Ιούνιο, είναι και ο επικεφαλής της νεοσύστατης επιτροπής που συντονίζει τον αγώνα κατά της διαφθοράς.
Πηγή: skai.gr