Καρότο και μαστίγιο από Τραμπ απέναντι στη Βόρεια Κορέα

Στρατηγική καρότου και μαστιγίου υιοθέτησε ο Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στη Βόρεια Κορέα κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον νοτιοκορεάτη ομόλογό του, Μουν Τζε-ιν, στο πλαίσιο της πολυήμερης περιοδείας του στην Ασία.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών διαμήνυσε εκ νέου ότι είναι έτοιμος να προσφύγει σε στρατιωτικές επιλογές εάν καταστεί απαραίτητο. Ωστόσο, προσέθεσε ότι έχει επιτευχθεί «καλή πρόοδος» στις προσπάθειες επίλυσης της κρίσης και κάλεσε την Πιονγκγιάνγκ να προσέλθει στο τραπέζι για να υπάρξει συμφωνία.

«Βλέπω κάποια κίνηση», είπε, χωρίς όμως να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία όσον αφορά τυχόν διαπραγματευτικά ανοίγματα ή τυχόν ανταπόκριση του Βορρά.

Ο κ. Τραμπ εκτίμησε ότι ο Βορράς κατανοεί την αμερικανική υπεροπλία, και συνεπώς είναι λογικό για την Πιονγκγιάνγκ να επιδιώξει την οδό της διαπραγμάτευσης. «Βγάζει νόημα για τη Βόρεια Κορέα να κάνει το σωστό», ανέφερε.

Σε μία σπάνια κίνηση, ο αμερικανός πρόεδρος χαιρέτισε την έως τώρα συνεισφορά της Κίνας στις προσπάθειες αντιμετώπισης των βορειοκορεατικών πυρηνικών και πυραυλικών φιλοδοξιών, λέγοντας ότι το Πεκίνο έχει βοηθήσει στην άσκηση πίεσης στην Πιονγκγιάνγκ.

Δήλωσε μάλιστα ότι η Νότια Κορέα σχεδιάζει να «αυξήσει σημαντικά» τις παραγγελίες όπλων και στρατιωτικού υλικού, επισημαίνοντας μάλιστα ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα έναντι τις Σεούλ.

Ο κ. Μουν από την πλευρά του ανέφερε ότι στη συνάντηση με τον κ. Τραμπ οριστικοποιήθηκε η συμφωνία που θα επιτρέψει στον Νότο να αποκτήσει ισχυρότερα πυραυλικά συστήματα, υπό τη σκιά των απειλών από την πλευρά του Βορρά.

Η συμφωνία αναθεωρεί το μέγεθος των κεφαλών που μπορούν να τοποθετηθούν στους νοτιοκορεατικούς πυραύλους.

Ο νοτιοκορεάτης ηγέτης σημείωσε ότι συμφώνησε με τον κ. Τραμπ να ασκηθεί η μέγιστη δυνατή πίεση στη Βόρεια Κορέα, με όργανο τις κυρώσεις, ώστε να αποκλιμακωθεί ειρηνικά η κρίση στην Χερσόνησο.
Πηγή: skai.gr