Τα ΜΜΕ στην Τουρκία δίνουν «τριμέτωπο αγώνα» δηλώνει η αντιπολίτευση

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Τουρκίας υφίστανται πίεση σε "τρία μέτωπα" σε μια "άνευ προηγούμενου κρίση στην πολιτική ιστορία της χώρας" δήλωσε την Πέμπτη ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιντσάρογλου.

"Οι δημοσιογράφοι τιμωρούνται, οι ιδιοκτήτες των μέσων μαζικής ενημέρωσης απειλούνται, και στις εφημερίδες επιβάλλονται οικονομικά μέτρα. Αυτά είναι τα τρία όπλα με τα οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να επιβάλει σιωπή σε όσα ΜΜΕ εκφράζουν γνώμη" δήλωσε ο Κεμάλ Κιλιντσάρογλου σε συνάντησή του με την Ένωση Τούρκων Δημοσιογράφων (TGS).

"Ποτέ ξανά, ούτε και μετά από μεταπραξικοπηματικές περιόδους (σ.σ στην Τουρκία) τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν περάσει από τόσο δύσκολους καιρούς. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν διαιρεθεί και έχουν πολωθεί, ιδίως μετά την περυσινή απόπειρα πραξικοπήματος. Ενώ τα κυβερνητικά μέσα ενημέρωσης απολαμβάνουν άφθονη υποστήριξη, οι εφημερίδες και τα τηλεοπτικά κανάλια που δεν είναι αρεστά στις αρχές, λογοκρίνονται", πρόσθεσε, αναφερόμενος στα μέτρα καταστολής που ελήφθησαν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016.

Ο επικεφαλής του CHP δήλωσε ότι στην Τουρκία "έχει γίνει ρουτίνα οι δημοσιογράφοι να κρατούνται και να φυλακίζονται".

"Τα μέτρα που λήφθηκαν εναντίον των μέσων μαζικής ενημέρωσης δυστυχώς έχουν στρέψει την προσοχή του κόσμου στην Τουρκία... Όλοι οι φυλακισμένοι δημοσιογράφοι πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως και οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να μπορούν να γράφουν στις εφημερίδες ελεύθερα" δήλωσε ο Κιλιντσάρογλου.

"Υπήρχαν περίοδοι στην Τουρκία που οι ειδήσεις γράφονταν ελεύθερα. Τα ρεπορτάζ έλεγχαν εξονυχιστικά τον πρόεδρο, τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς και κανείς δεν φυλακιζόταν. Αλλά σήμερα οι δημοσιογράφοι πρέπει να ανησυχούν για πιθανές συνέπειες κατά την προετοιμασία των ειδήσεων", είπε, κάνοντας λόγο για "αυτολογοκρισία".
Πηγή: Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας