Επίσημο σάιτ ως εξόριστος πρόεδρος της Καταλονίας έχει ο Πουτζδεμόν

«Επίσημο» σάιτ που τον παρουσιάζει ως εξόριστο πρόεδρο της Καταλονίας δημιούργησε ο Κάρλες Πουτζδεμόν, εγείροντας υποψίες ότι δεν προτίθεται να επιστρέψει άμεσα στην Ισπανία.

Ο ιστότοπος έχει διεύθυνση president.exili.eu και αποκαλεί τον κ. Πουτζδεμόν «πρόεδρο» της Καταλονίας, παρά το γεγονός ότι έχει καθαιρεθεί από την κεντρική ισπανική κυβέρνηση και έχει κλητευθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας για κατηγορίες περί εξέγερσης, στάσης και κακοδιαχείρισης δημόσιου χρήματος.

Η κατάληξη eu, που παραπέμπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καταδεικνύει την πρόθεση του κ. Πουτζδεμόν να επιδιώξει ευρωπαϊκή στήριξη για τις θέσεις του.

Σημειώνεται ότι αρκετές φορές το σάιτ δεν είναι προσβάσιμο λόγω τεχνικών προβλημάτων.

Ο κ. Πουτζδεμόν έχει καταφύγει στο Βέλγιο και σύμφωνα με εκτιμήσεις του βέλγου δικηγόρου του δεν αναμένεται να επιστρέψει στην Ισπανία τις επόμενες εβδομάδες, μολονότι είναι προγραμματισμένο να εμφανιστεί ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου αύριο Πέμπτη, το πρωί.

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο κ. Πουτζδεμόν δήλωσε ότι δεν προτίθεται να ζητήσει άσυλο από το Βέλγιο, διευκρινίζοντας όμως ότι δεν θα επιστρέψει προτού λάβει «εγγυήσεις» από την πλευρά της Μαδρίτης. Ίσως θέλει να κερδίσει χρόνο ως τις καταλανικές εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου, το αποτέλεσμα των οποίων έχει δηλώσει ότι θα σεβαστεί.

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ έχει αποσαφηνίσει πως ο κ. Πουτζδεμόν δεν βρίσκεται στο Βέλγιο κατόπιν πρόσκλησης ή πρωτοβουλίας της βελγικής κυβέρνησης, και εμμέσως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο έκδοσής του στην Ισπανία.

Το πού ακριβώς βρίσκεται ο κ. Πουτζδεμόν παραμένει άγνωστο, καθώς εξαφανίστηκε μετά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες το απόγευμα στις Βρυξέλλες.

Χθες το βράδυ υπήρχαν πληροφορίες ότι θα επιστρέψει με νυχτερινή πτήση στη Βαρκελώνη, όμως τελικά στην Καταλονία επέστρεψαν δύο από τους πέντε πρώην υπουργούς της Καταλονίας που είχαν ακολουθήσει τον πρώην πρόεδρο στη βελγική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με την ισπανική «El Periodico», ο κ. Πουτζδεμόν έχει μεταβεί στην περιοχή της Φλάνδρας, όμως οι πληροφορίες της εφημερίδας για νέα ενημέρωση δημοσιογράφων στις 13:00 ώρα Ελλάδος δεν επιβεβαιώθηκαν.
Πηγή: skai.gr