Κλείσιμο

Δημοσιοποίηση μελετών για τον αντίκτυπο του Brexit ζητούν οι Εργατικοί

Τη δημοσιοποίηση από την κυβέρνηση 58 μελετών για τις επιπτώσεις του Brexit σε ισάριθμους τομείς της οικονομίας της Βρετανίας θα επιδιώξει απόψε το Εργατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης.

Ο σκιώδης Υπουργός Brexit σερ Κιρ Στάρμερ μετέρχεται για το σκοπό αυτό διαδικασία στη Βουλή των Κοινοτήτων που σπάνια έχει αξιοποιηθεί από τα μέσα του 19ου αιώνα και μετά.

Οι Εργατικοί ελπίζουν ότι θα καταφέρουν σε απογευματινή συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων να κερδίσουν ψηφοφορία η οποία τυπικά θα καλεί τη βασίλισσα να ζητήσει τη δημοσιοποίηση των μελετών.

Η κυβέρνηση έχει παραδεχθεί πως οι μελέτες αυτές, από τον τουρισμό έως τον τομέα της αεροναυπηγικής, καλύπτουν το 88% της βρετανικής οικονομίας. Ωστόσο, δεν υπάρχει πρόθεση δημοσιοποίησής τους διότι, όπως υποστήριξε ο Υπουργός Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις, θα υπονόμευαν τη διαπραγματευτική θέση του Λονδίνου.

Εφόσον ηττηθεί, ενδεχόμενο που δε θεωρείται απίθανο, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να παραδώσει τις μελέτες στην κοινοβουλευτική επιτροπή για το Brexit.

Ο σερ Κιρ Στάρμερ είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να είναι διαφανής και υπόλογη και ότι οι υπουργοί δεν μπορούν να παρακρατούν ζωτικής σημασίας πληροφορίες από τους βουλευτές.

«Οι Εργατικοί αναγνωρίζουν τη σημασία της προστασίας της διαπραγματευτικής θέσης της κυβέρνησης έναντι της ΕΕ. Ωστόσο, αυτό δε δίνει στους υπουργούς το δικαίωμα να επιβάλλει κάθετη απαγόρευση στη δημοσιοποίηση οποιωνδήποτε πληροφοριών για τον οικονομικό αντίκτυπο του Brexit», πρόσθεσε ο σκιώδης Υπουργός Brexit.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός