Στο Βέλγιο παραμένει, για την ώρα, ο Πουτζδεμόν

Στο Βέλγιο παραμένει, για την ώρα τουλάχιστον, ο καθαιρεθείς πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν, παρά τα χθεσινοβραδινά δημοσιεύματα που τον ήθελαν να επιστρέφει με βραδινή πτήση στην Βαρκελώνη μετά την κλήτευση που του απηύθυνε το Ανώτατο Δικαστήριο για να εμφανιστεί ενώπιών του αύριο Πέμπτη.

Σύμφωνα με την ισπανική «El Periodico» ο κ. Πουτζδεμόν έχει μεταβεί στην περιοχή της Φλάνδρας, όπου και αναμένεται να παραχωρήσει νέα συνέντευξη Τύπου στις 13:00 ώρα Ελλάδος.

Αντίθετα, στη Βαρκελώνη επέστρεψαν δύο πρώην υπουργοί της περιφερειακής κυβέρνησης Πουτζδεμόν, ο Χοακίμ Φορν που είχε το χαρτοφυλάκιο Εργασίας και η Ντολορς Μπάσα, που ήταν αρμόδια για θέματα εργασίας. Αμφότεροι αποδοκιμάστηκαν από μικρό πλήθος μετά την προσγείωσή τους. Συνολικά μαζί με τον κ. Πούτζδεμόν είχαν μεταβεί στις Βρυξέλλες πέντε αποπεμφθέντες υπουργοί.

Δεν είναι γνωστό αν ο κ. Πουτζδεμόν θα αποφασίσει να επιστρέψει τελικά στην Καταλονιά. Χθες δήλωσε ότι δεν προτίθεται να ζητήσει άσυλο από το Βέλγιο, διευκρινίζοντας όμως ότι δεν θα επιστρέψει προτού λάβει «εγγυήσεις» από την πλευρά της Μαδρίτης. Ίσως θέλει να κερδίσει χρόνο ως τις καταλανικές εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου, το αποτέλεσμα των οποίων έχει δηλώσει ότι θα σεβαστεί.

Ο κ. Πουτζδεμόν και οι συνεργάτες του αντιμετωπίζουν κατηγορίες για εξέγερση, στάση, και κακοδιαχείριση δημόσιων πόρων, και κινδυνεύουν με ποινές κάθειρξης έως και 30 ετών.

Λίγες ώρες αργότερα ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ αποσαφήνισε πως ο κ. Πουτζδεμόν δεν βρίσκεται στο Βέλγιο κατόπιν πρόσκλησης ή πρωτοβουλίας της βελγικής κυβέρνησης, και εμμέσως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο έκδοσής του στην Ισπανία.

Ο κ. Πουτζδεμόν από την πλευρά του, που χαρακτήρισε τον εαυτό του νόμιμο πρόεδρο της Καταλονίας, ανέφερε ότι αν και εν τέλει είναι διατεθειμένος να αντιμετωπίσει την ισπανική Δικαιοσύνη, Δεν έθεσε όμως κάποιο χρονοδιάγραμμα, λέγοντας ότι η διάρκεια παραμονής του στο εξωτερικό θα οριστεί από τις εξελίξεις.
Πηγή: skai.gr