La Vanguardia: Στο Βέλγιο ο Πουιζδεμόν - Η Ισπανία του απήγγειλε κατηγορίες

Ο πρώην την κυβερνήτης της Καταλονίας βρίσκεται στις Βρυξέλες μαζί με άλλα εκτοπισμένα στελέχη της τοπικής κυβέρνησης, από όπου και σκοπεύουν να προβούν σε κάποια «διακήρυξη», σύμφωνα με την εφημερίδα La Vanguardia.

Λίγο νωρίτερα και ακόμα μία εφημερίδα, η El Periodico, είχε μεταδώσει την είδηση πως ο Κάρλος Πουντζδεμόν βρίσκεται στην βελγική πρωτεύουσα, χωρίς να δώσει περαιτέρω πληροφορίες.

Εν τω μεταξύ, κατηγορίες για στάση, απόσχιση, αλλά και κατάχρηση δημόσιων πόρων, κατέθεσε τη Δευτέρα σε βάρος της καθαιρεθείσας καταλανικής κυβέρνησης η ισπανική εισαγγελία. Η καταδίκη για τόσο σοβαρές κατηγορίες ισοδυναμεί με πολυετή κάθειρξη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα El Nacional στο δημαρχείο της Ταραγκόνα κατέβασαν τα πορτρέτα του καθαιρεθέντος προέδρου.

Οι εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου θα επαναφέρουν νόμιμη κυβέρνηση στην Καταλονία διεμήνυσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Αλφόνσο Νταστίς ξεκαθαρίζοντας ότι για τη Μαδρίτη δεν υπάρχει πλέον καταλανική κυβέρνηση.

Εικόνα ότι οι καταλανικοί θεσμοί και η κυβέρνηση λειτουργούν κανονικά, παρά την καθαίρεσή τους από τη Μαδρίτη, θέλησαν να δώσουν τη Δευτέρα ορισμένα στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού και του κρατικού μηχανισμού.

Η πρόεδρος της καταλανικής Βουλής Κάρμε Φορκαντέλ, ο υπουργός Επικρατείας και Αειφορίας Τζοσέπ Ρουλ, και άλλα στελέχη του κρατικού μηχανισμού, παρότι αποπεμφθέντες, προσήλθαν κανονικά στα καθήκοντά τους, θέλοντας να δείξουν ότι αψηφούν την κεντρική κυβέρνηση. Μέχρι στιγμής η Μαδρίτη δεν έχει αντιδράσει. 



Πηγή: skai.gr