Κλείσιμο

Σε εξέλιξη η μυστική ψηφοφορία για ανεξαρτησία στη Βουλή της Καταλονίας

Κορυφώνεται η αγωνία στην Ισπανία.

Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα στην περιφερειακή Βουλή της Καταλονίας η ψηφοφορία για ανεξαρτητοποίηση της περιοχής από την Ισπανία και την ίδρυση κυρίαρχου κράτους.

Η ψηφοφορία είναι μυστική, αφού σχετικό αίτημα του κυβερνώντος κόμματος Junts Per Si έγινε δεκτό από το προεδρείο του σώματος.

Η μυστική ψηφοφορία μπορεί να προστατεύσει τους αποσχιστές βουλευτές από μετέπειτα σύλληψη.

Βουλευτές των τριών μεγάλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, του Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλιστών και των κεντρώων Ciudadanos, που αντίκεινται στην απόσχιση, έχουν αποχωρήσει από την αίθουσα και απόσχουν από την ψηφοφορία.

Νωρίτερα ο τοπικός τηλεοπτικός σταθμός La Sexta μετέδωσε πως το Σοσιαλιστικό Κόμμα κατέθεσε έκτακτο αίτημα στο Συνταγματικό Δικαστήριο για αναστολή της συνεδρίασης στη Βαρκελώνη, όμως η εν λόγω πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Έξω από το κτήριο της Βουλής έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες διαδηλωτές που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία, φέροντας καταλανικές σημαίες.

Την ίδια ώρα, στη Μαδρίτη, βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Γερουσίας για να επικυρωθεί η προσωρινή αναστολή του αυτοδιοίκητου της Καταλονίας.

Κάλεσμα προς τα μέλη της Γερουσίας να μην αφήσουν τους Καταλανούς να επιβιβαστούν «σε ένα ταξίδι για μια ανύπαρκτη Ιθάκη» απηύθυνε, κατά την τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.

Τόνισε πως τα μέτρα αναστολής της αυτοδιοίκησης στην Καταλονία, που βασίζονται στο Άρθρο 155 του Συντάγματος δεν στρέφονται κατά της περιοχής, αλλά είναι για το καλό των πολιτών.

Η συνεδρίαση της καταλανικής Ολομέλειας απέκτησε ιδιαίτερη σημασία αφότου χθες το απόγευμα ο τοπικός πρόεδρος Κάρλες Πουτζδεμόν πέταξε στο κοινοβούλιο το μπαλάκι των αποφάσεων για το μέλλον της Καταλονίας, αποφεύγοντας να λάβει προσωπικά κάποια απόφαση.

Ο κ. Πουτζδεμόν πάντως απέρριψε το ενδεχόμενο κήρυξης πρόωρων περιφερειακών εκλογών, που θεωρούνταν μία ενδιάμεση λύση, υποστηρίζοντας ότι δεν έλαβε επαρκείς «εγγυήσεις» από τη Μαδρίτη.
Πηγή: skai.gr