Απέρριψε το Ιράκ την πρόταση των Κούρδων για αναστολή του δημοψηφίσματος

Απορρίφθηκε από την κυβέρνηση του Ιράκ η πρόταση των Κούρδων να αναστείλουν το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας που οργάνωσαν στα τέλη Σεπτεμβρίου, με τη Βαγδάτη να καθιστά σαφές ότι δεν θα δεχτεί τίποτα λιγότερο από την ακύρωση της κουρδικής ψηφοφορίας.

«Δεν θα δεχθούμε τίποτα πέρα από την ακύρωση και τον σεβασμό στο Σύνταγμα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Χάιντερ αλ-Αμπάντι, μιλώντας κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Τεχεράνη. Σημειώνεται πως οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν χαιρετίσει το κουρδικό άνοιγμα και είχαν καλέσει τις δύο πλευρές να ακολουθήσουν τον δρόμο του διαλόγου.

Ο κουρδικός θύλακας είχε ζητήσει ως αντάλλαγμα για την αναστολή του δημοψηφίσματος την άμεση διακοπή των ιρακινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στο έδαφός του, πρόταση που η Βαγδάτη δεν φαίνεται να λαμβάνει υπόψη της.

Τις τελευταίες ημέρες τα ιρακινά στρατεύματα έχουν εκδιώξει τους κούρδους αντάρτες πεσμεργκά από περιοχές που είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους μετά από μάχες με το Ισλαμικό Κράτος το 2014 και το 2015. Οι επίμαχες περιοχές περιλήφθηκαν στο κουρδικό δημοψήφισμα παρά το γεγονός ότι δεν ανήκουν στον κουρδικό θύλακα και φιλοξενούν μεγάλους αραβικούς πληθυσμούς.

Ο κ. αλ-Αμπάντι έχει ζητήσει από τις ιρακινές δυνάμεις να θέσουν υπό τον έλεγχό τους όλες τις διαφιλονικούμενες περιοχές.

Σημειώνεται πως στις ιρακινές επιχειρήσεις συμμετέχουν και σιιτικές παραστρατιωτικές ομάδες που στηρίζονται από το Ιράν, το οποίο με τη σειρά του είχε καταδικάσει το δημοψήφισμα λόγω φόβων ότι θα αναζωπυρωθούν οι αποσχιστικές τάσεις και της δικής του κουρδικής μειονότητας.
Πηγή: skai.gr