Την Πέμπτη συνεδριάζει η καταλανική Βουλή ώστε να απαντήσει στη Μαδρίτη

Την Πέμπτη θα συνεδριάσει η Ολομέλεια της καταλανικής Βουλής ώστε να απαντήσει στην απόφαση της κεντρικής κυβέρνησης της Ισπανίας να καθαιρέσει την τοπική κυβέρνηση και να δρομολογήσει την κήρυξη περιφερειακών εκλογών μέσα σε έξι μήνες.

Ορισμένοι βουλευτές πιέζουν τον τοπικό πρόεδρο Κάρλες Πουιζδεμόν να κηρύξει επισήμως την απόσχιση της Καταλονίας μέσα στις επόμενες ημέρες. Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι ο κ. Πουιζδεμόν να κηρύξει ο ίδιος πρώρες κάλπες στην Καταλονία, ουσιαστικά προλαβαίνοντας τις κινήσεις της κεντρικής κυβέρνησης.

Η αφαίρεση του αυτοδιοίκητου από τη Βαρκελώνη αναμένεται να επικυρωθεί από την ισπανική Γερουσία την Παρασκευή, δηλαδή μία ημέρα μετά τη συνεδρίαση της καταλανικής Βουλής.

Ο εκπρόσωπος του κόμματος του κ. Πουιζδεμόν είπε ακόμα ότι η παράταξη προτίθεται να κινηθεί νομικά εναντίον των ενεργειών της Μαδρίτης.

Η αφαίρεση του αυτοδιοίκητου της Καταλονίας γίνεται με βάση το Άρθρο 155 του Συντάγματος, το οποίο επιτρέπει στην κεντρική κυβέρνηση να αναλαμβάνει απευθείας τη διακυβέρνηση οποιασδήποτε από τις 17 αυτόνομες κοινότητες της ιβηρικής χώρας προκειμένου να επαναφέρει τη συνταγματική τάξη.

Η καταλανική κυβέρνηση και η τοπική Βουλή έχουν εξ αρχής απορρίψει την απόφαση της Μαδρίτης ως «πραξικόπημα».

Στην πράξη, εάν εφαρμοστεί το Άρθρο 155, όλα τα τοπικά υπουργεία και υπηρεσίες όπως η καταλανική Αστυνομία θα τεθούν υπό τον πλήρη έλεγχο των ανάλογων υπουργείων στη Μαδρίτη.
Πηγή: skai.gr