Για εσκεμμένη καθυστέρηση στο Brexit κατηγορεί την ΕΕ ο Ντέιβιντ Ντέιβις

Για τακτική καθυστέρησης από την πλευρά της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, ώστε να αποσπάσει περισσότερα χρήματα από τη βρετανική κυβέρνηση,έκανε λόγο ο αρμόδιος βρετανός υπουργός Ντέιβιντ Ντέιβις.

Μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων το απόγευμα της Τρίτης, ο κ. Ντέιβις ανέφερε: «Η απλή αλήθεια είναι ασφαλώς ότι βρισκόμαστε σε μια διαπραγμάτευση. Και χρησιμοποιούν την πίεση του χρόνου για να δουν αν μπορούν να μας πάρουν περισσότερα χρήματα. Είναι προφανές σε οποιονδήποτε. Αλλά θα φτάσουμε εκεί εγκαίρως, είμαι βέβαιος, σε μια καλή κατάληξη για όλους».

Αντιθέτως, από το Λουξεμβούργο ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Κομισιόν Μισέλ Μπαρνιέ σχολίασε αναφερόμενος στις συνομιλίες πως «είναι πολύ σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι ο χρόνος περνά πολύ γρήγορα, το ρολόι χτυπάει πολύ γρήγορα». Η δήλωση εκλήφθηκε ως μία ακόμα προειδοποίησή του προς το Λονδίνο.

Ο κ. Ντέιβις είπε επίσης ότι η βρετανική κυβέρνηση επιδιώκει μια συμφωνία με τους Ευρωπαίους και ότι καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για αυτό. Ωστόσο, πρέπει να προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και της μη επίτευξης συμφωνίας.

Εμφανιζόμενη πάντως σχεδόν την ίδια ώρα ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής η υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ραντ, από την πτέρυγα των υποστηρικτών του ήπιου Brexit, είπε ότι το ενδεχόμενο μη συμφωνίας με τους Ευρωπαίους είναι «αδιανόητο».

Ο Ντέιβιντ Ντέιβις είπε επίσης ότι αν δεν επιτευχθεί συνολική συμφωνία τότε δε θα ισχύσει και η οποία συμφωνία επί μεταβατικής περιόδου θα έχει προηγηθεί.

Η κ. Ραντ, εν τω μεταξύ, είπε ότι οι αιτήσεις των Ευρωπαίων κατοίκων της Βρετανίας για απόκτηση της ιδιότητας του «εγκατεστημένου κατοίκου», που θα τους δίνει το δικαίωμα παραμονής, θα αρχίσουν στο τέλος του επόμενου έτους.

Η διαδικασία, υποσχέθηκε η κα Ραντ, θα είναι «εντελώς διαφορετική» και πολύ πιο εύκολη από την ισχύουσα περίπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία αίτησης για απόκτηση δικαιώματος παραμονής στη Βρετανία.

Όλα αυτά εκτυλίσσονται υπό την προειδοποίηση έκθεσης του Ο.Ο.Σ.Α ότι οι διετείς διαπραγματεύσεις για το Brexit είναι πιθανό να μην καταλήξουν εγκαίρως σε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί.

Η έκθεση κάνει λόγο για οικονομικά ρίσκα για τη Βρετανία, σημειώνοντας παράλληλα ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα υπέρ της παραμονής στην ΕΕ ή μία «αλλαγή της πλειοψηφίας» θα έδινε σημαντική ώθηση στην οικονομία της χώρας.
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο